Közélet

Ujhelyi István: Brüsszel is tudja már, újra „sunyizni” próbál a kormány

Mohos Márton /24.hu
Mohos Márton /24.hu
Szerinte komoly baj lehet abból, hogy a kormány felvizezte a vállalásait.

Ujhelyi Itván megbízható forrásaira hivatkozva állítja legújabb, Facebook-oldalán közzétett, nyílt levelében, hogy az Európai Bizottság elégedetlen az Orbán-kormány által tett vállalások teljesítésével, bizonyos módosításokat ugyanis felvizezve hajtottak végre, ami akár az uniós források befagyasztásának fenntartását is jelentheti. Az Európai Parlament képviselője emlékeztetett rá, a tét 3000 milliárd forint.

Szerinte Navracsics Tibor köszönhetően a korábban formai és tartalmi okokból is elutasított nemzeti terv végül elfogadásra kerülhet ugyan a napokban, de a

kormány most is megpróbál sunyizni és az eredeti vállalásokhoz képest helyenként jelentősen módosította, felvizezte azokat a törvénymódosításokat, amelyeket nemrég fogadott, illetve fogad majd még el az Országgyűlés fideszes többsége annak érdekében, hogy leállításra kerüljön a hazánkkal szemben még áprilisban indított eljárás és ne kerüljön befagyasztásra az a 3000 milliárd forint, amelyre jelen gazdasági helyzetben különösen nagy szükség lenne. Orbánék nyilván abban bíznak, hogy – miután a nyilvánosság teljes kizárásával egyezkednek Brüsszellel, így – senki nem fogja észrevenni a nem is annyira apró finomításokat. De, ebben is tévednek.

Ujhelyi István azt írja, az Európai Bizottság vezetőitől szerezte információját, amely szerint Brüsszelben pontosan tudják, hogy nem mindig az eredeti vállalásoknak megfelelő, egzakt tartalommal nyújtották be, fogadtatták el például a korrupció megfékezésével és az átláthatóság megteremtésével kapcsolatos intézkedéseket. Szerinte ez hazárdjáték, ami súlyos veszteségeket jelenthet minden magyarnak, mert az alku hiába születik meg papíron, a pénzek csak azután érkeznek, ha a kormány vállalásai érdemben teljesülnek. Ezt az Európai Bizottság – és a német példa alapján a tagállami kormányok is – árgus szemekkel fogják ellenőrizni.

Az Orbán-kormány eddig is lelkiismereti probléma nélkül hazudott szinte bármit a befagyott forrásokról

– tette hozzá az EP-képviselő, aki szerint immár elvárható lenne, hogy a tárgyalások részleteibe a nyilvánosságot is beavassák. A magyar embereknek joguk van tudni, hogy

  • az Európai Bizottság pontosan milyen elvárásokat közölt,
  • milyen törvénymódosításokat kért,
  • a kormány pontosan milyen vállalásokat tett,
  • a benyújtott törvények ezzel milyen összhangban vannak.

Szerinte Varga Judit igazságügyi miniszternek kötelessége lenne ezt mielőbb megnyugtatóan tisztáznia a nyilvánosság előtt, ha ugyanis az Európai Bizottság kifogást emel a végrehajtás hiányosságai miatt, akkor tovább késhetnek az uniós pénzek, ami növeli majd inflációt, a gazdasági bizonytalanságot, az árakat. Néhány napja a német parlament támogatta, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval (körülbelül 3000 milliárd forint) kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak a korrupciós és jogállamisági problémák miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik