Közélet

Macron Orbánról: Vannak ismert egyet nem értések köztünk politikai síkon, de mindketten Európa-pártiak vagyunk

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Magyarország tisztelettel viszonyul Franciaországhoz és annak elnökéhez, Emmanuel Macronhoz, mondta Orbán Viktor kormányfő, amikor ő és Macron egy rövid sajtónyilatkoztat tett. Macron Budapestre érkezett egyeztetni, mivel január 1-jétől fél éven át Franciaország tölti be az EU soros elnökségét. Orbánnal való tárgyalása után a visegrádi négyek vezetőivel találkozik.

Orbán emlékeztetett arra, hogy legutóbb 2007-ben járt francia elnök Magyarországon. A tisztelet mellett megemlítette, hogy ő és Macron – amint a francia elnök korábban fogalmazott – politikai ellenfelek, de egyben európai partnerek is. Három dologban biztosan egyetértenek, fogalmazott Orbán: mindketten szeretik a hazájukat, Európa megerősítéséért dolgoznak, és abban is egyetértenek, hogy Európának stratégiai autonómia kell. Közös védelempolitikára van szükség, saját energiaképesség (a nukleáris energiára támaszkodva, le nem értékelve), és erős agrárium is szükséges.

Kapcsolódó
Öt ok, amiért Macron Budapestre látogat
Összegyűjtöttük, milyen tényezők teszik nemcsak szükségessé, de politikailag is hasznossá a hétfői látogatást a francia államfőnek és magyar partnerének.

Macron is aláhúzta, hogy ugyan vannak ismert egyet nem értések közöttük politikai síkon, de mindketten Európa-pártiak. A francia elnök szerint az energiaszuverenitást azzal szeretnék erősíteni, hogy csökkentik az importált gáz mennyiségét, és jobban támaszkodnak az atomenergiára. De vannak eltérő vélemények közttük, például hogy mennyire fontos a jogállamiság és a médiapluralizmus Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik