Közélet

Valós képet ad a közösségi média az ideális dolgozó kiválasztásához? (X)

A közösségi média berobbanása óta az interneten szinte külön személyiségek jöttek és jönnek napról napra létre, amelyek néha köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Jogos félelem tehát a munkaadók részéről, hogy a közösségi médiában jól mutató jelentkező végül teljesen eltérően viselkedik-e majd az életben, mint amilyen benyomást keltett az interneten.

Higgyünk-e a közösségi médiának vagy sem?
Habár a Facebook és az Instagram megjelenése óta sokkal többet megtudhatunk másokról – olyanokról is, akikkel életünkben nem találkoztunk -, azonban soha nem kifizetődő csakis az ott felépített imidzse alapján megítélni valakit.

Persze az első benyomás rendkívül fontos lehet, viszont érdemes megvárni a személyes találkozást, majd akkor és ott tiszta lappal kezdeni a beszélgetést.

TIPP: Akár pozitív vagy negatív kép alakult ki bennünk elsőre az interneten meghirdetett pozícióra jelentkezővel kapcsolatban, tanácsos elengedni ezeket az érzéseket, és a személyes találkozás során szerzett tapasztalatokra alapozni.

Miért lehet akár totálisan megtévesztő egy Facebook vagy LinkedIn profil is?
●       Egy bíztató kisugárzású profilképet és egy jól felépített adatlapot szinte bárki könnyedén létrehozhat. Ne feledjük, hogy a közösségi média profilját mindenki addig csiszolhatja a tökéletesség érdekében, ameddig csak szeretné. Minden felépíthető mesterségesen, amit a legtöbben igyekeznek alaposan ki is használni.

Hogyan érdemes kiválasztani az ideális munkaerőt?
Célszerű minél tudatosabban megközelíteni a választást. Minél több tényezővel számolunk, annál hatékonyabban szűrhetjük a jelölteket.

Habár a meghirdetett pozícióra jelentkezők közösségi média profiljai elsőre megnyerők lehetnek – és gyakran tényleg összhangban állnak a valósággal -, de a személyes állásinterjút és a munkanapokon tanúsított viselkedés tapasztalatát semmi nem helyettesítheti.

Miben segít az assessment center?
●       Az assessment center egy olyan munkaerő-kiválasztási módszer, ahol a jelölteket gyakorlatias feladatokkal és szituációs felmérésekkel tesztelik. Ennek köszönhetően pontosan kiderül, hogy ki lesz alkalmas az adott munkakör betöltésére, hiszen a valóélet-beli teljesítményre kerül a hangsúly.

A közösségi média közvetíthet valós képet az ideális dolgozó kiválasztásához, de nagy hiba lenne csakis a jelentkező profiljára alapozni a döntéskor. A valóban kifizetődő választás érdekében a személyes interjúk hangulatát és az assessment center által mért eredményeket célszerű figyelembe venni, hogy az igazán fontos tényezőket megismerve dönthessünk a pozícióra alkalmas jelölt felvételéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik