Közélet koronavírus

A kínai vakcinával pörgeti fel az oltási kampányt a kormány, szinte már csak annak nem jut, aki nem kér

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
A Sinopharm oltóanyagával sietteti a kormány a vakcinációt, miközben a lakosság körében még mindig a Pfizer a Szent Grál. A háziorvosok terhei csökkenhetnek, arra pedig nem mindenki vállalkozik, hogy győzködje a szkeptikusokat.

Hétfőtől háromnapos tömeges oltás veszi kezdetét, amelyre már a háziorvos nélkül, önállóan is lehet időpontot kérni – igaz, egyelőre csak a kínai Sinopharm-vakcinára –, 70 ezer embert pedig SMS-ben biztattak foglalásra. Ezzel új fázisába érkezik a lakosság vakcinációja, a következő tömeges oltási kampányok szervezését a jelek szerint már nem az alapellátó orvosokra bízzák.

Lóhalálában a kínai vakcinával

Február elején a legidősebbek oltásával indult a lakosság oltása, azóta a háziorvosok feladata, hogy rendelőjükbe hívják a pácienseiket, vagy kórházi oltópontokra, szakrendelőkbe küldve megszervezzék – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Alapkezelő által összeállított lista alapján – a regisztráltak vakcinálását. A mostani tesztüzemben azonban SMS-t kapnak azok, akik regisztráltak, de eddig még nem jutottak hozzá a koronavírus elleni védőoltáshoz, így saját maguk foglalhatnak időpontot és helyszínt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felületén, vagy akár a kiküldött SMS nélkül is kereshetnek maguknak oltópontot, de ez esetben egyelőre csak a kínai vakcina beadására tudnak bejelentkezni.

Úgy tűnik, hogy a kormány a szombaton érkezett 600 ezer adagnyi, minden korábbinál nagyobb kínai vakcinaszállítmánnyal őrületes tempót diktál azért, hogy a miniszterelnök előrejelzésének megfelelően valóban már a most kezdődő héten, május elejéig elérjük a 4 millió beoltottat, ami után a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a szolgáltatások (például a mozik, a konditermek, a múzeumok, a szállodák és az éttermek belső helyiségei).

Csakhogy éppen azzal a vakcinával kapcsolunk nagyobb fokozatra, amelynek hatásossága kapcsán szakmai kételyek merültek fel. A hiányzó vizsgálatok miatt nem tudni biztosan, mennyire hatékony a Sinopharm vakcinája, ezért több szakember is azt hangsúlyozta, hogy ha netán kiderülne, hogy nem ad megfelelő védettséget, akkor azok, akiket Sinopharmmal oltottak, és nem szereztek megfelelő védettséget, még egy adagot kell, hogy kapjanak.

Kapcsolódó
Így tudja tesztelni a kínai vakcina hatását
Falus András professzorral beszélgettünk a tesztek működéséről, illetve arról, hogy a magyar járványügy mennyire gyorsan el tudná oszlatni a félelmeinket.

Tudunk olyan háziorvosról, aki a Sinopharm hiányzó hatékonysági vizsgálata miatt úgy döntött, most inkább nem is veszi fel a kínai vakcina rá eső adagját, és nem kezdte el szervezni pácienseit a nagy oltási kampányra – főleg úgy, hogy a praxisában a végéhez közeledik a regisztráltak beoltása.

A háziorvosok többsége azonban gőzerővel telefonál, SMS-ezik és emailezik betegeivel, hogy rávegye őket, fogadják el a kínai vakcinát. Egy vidéki háziorvos lapunknak azt mondta, 80 adagot kell hétfőn és kedden beadnia, ehhez 250 emailt küldött ki, és pénteken úgy látszott, sikerül is megszerveznie a kellő számú embert a kínai oltóanyagra. A toborzásban nagy rutinja van már: volt olyan hét, amikor tíz AstraZeneca-oltáshoz 70-80 embert kellett felhívnia, annyian visszautasították a vérrögképződés alacsony kockázata miatt több országban felfüggesztett, majd csak idősöknek javasolt vakcinát.

A nagy mennyiségű kínai oltóanyagra való toborzásba a kormány is besegít: csütörtökön Gulyás Gergely a kormányinfón hangoztatta, hogy a Sinopharm oltóanyaga jobb, mint a Pfizeré, vasárnap pedig a kormány a Facebookon hozott nyilvánosságra egy adatsort arról, hányan fertőződtek meg és hunytak el azok közül, akik a második oltásukat is megkapták. Az nem derül ki, hogy a december 26. (az egészségügyben dolgozók oltásának megkezdése) és április 20. közötti adatokat pontosan hogyan gyűjtötték, az indíték azonban az időzítés alapján is egyértelmű: ne törjön meg a lakosság kedve és az oltakozás tempója, illetve minél többen mondjanak igent a kínai vakcinára, hogy már a jövő héten elérhessük a 4 millió beoltottat.

Kapcsolódó
A kormány nyilvánosságra hozta az oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat
Április 20-ig összesen 273-an hunytak el a második oltás beadása után.

A Facebookon közzétett információ mindenesetre a keleti vakcinák nagyszerűségét támasztják alá, miközben 100 ezer oltottra vetítve a legtöbben a Pfizer és a Moderna vakcinák két adagjának beadása után hunytak el. Ezt azonban árnyalja, hogy ezzel a két vakcinával oltották a legidősebbeket – az idősotthonokban élőket is –, illetve az idős krónikus betegeket, ez pedig közrejátszhat az első ránézésre rossznak tűnő mutatók alakulásához, amik nem igazán egyeznek az amerikai adatokkal, de a közelmúltban végzett szerb vizsgálatok eredményével sem, déli szomszédunknál ugyanis minden kategóriában a Pfizer szerepelt a legjobban az oltóanyagok közül.

Még mindig a Pfizer a Szent Grál, a kínaiért kampányolnak

A kormány azonban hiába indított „reklámkampányt” a kínai vakcina népszerűsítésére, az oltóanyagok Szent Grálja továbbra is a Pfizer – egy háziorvos legalábbis így emlegette lapunknak a Comirnaty vakcinát, ami továbbra is a legnépszerűbbnek számít az öt hazánkban alkalmazottak közül. Azt szakemberek sem vitatják, hogy a kormány jó döntést hozott, amikor a harmadik hullámban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mellett a „keletieket” is hadrendbe állította az oltási programban, ám amíg az orosz Szputynik V oltóanyagról a mérvadó szaklapokban is jelentek meg hatékonysági vizsgálatok, addig a kínairól a mai napig nincs a szakmát kétségkívül meggyőző harmadik fázisú vizsgálat publikálva.

Éppen ezért is szorgalmazott a napokban Sarkadi Balázs orvos-biológus sürgős kutatást a kínai vakcinával oltottak immunitásáról. Az akadémikus szerint egy önkénteseken végzett reprezentatív vizsgálattal akár egy hét alatt tisztázható lenne, hogy a kínai vakcinával beoltott 500-600 ezer honfitársunknak megnyugtató-e az ellenanyagszintje. Ez azért is lenne hasznos, mert rövidesen másfél millióra is nőhet a Sinopharmmal oltottak száma.

Arról azonban szó sincs, hogy kivárjuk, amíg kiderül, mekkora védettséget ad a kínai vakcina két dózisa. Sőt, a kormány nagyobb elánnal kampányol a Sinopharm mellett – az újabb szállítmányt ismét a külügyminiszter fogadta a repülőtéren, az európai uniós beszerzésből érkező vakcináknál egyszer sem láttunk ilyet –, mint ahogy azt tette az AstraZeneca kapcsán, amelynek beadását egyébként szintén nem függesztették fel Magyarországon akkoriban, amikor több EU-tagállam így döntött.

Kapcsolódó
„Sokan úgy gondolják, ez egy webshop, ahol szabadon lehet válogatni az oltóanyagok közül”
Egyre többen utasítják vissza az AstraZenecát, sokan inkább Pfizert szeretnének – tapasztalják a háziorvosok. Így jutnak oltáshoz fiatalok, ami esetenként további feszültséget szül.

A háziorvosok válláról mindazonáltal lassan lekerül a felelősség, hogy felajánlják a kínai oltóanyagot a még megmaradó, javarészt fiatal és egészséges pácienseiknek, azonban újabb nehéz munka vár rájuk: amellett, hogy beadják a második adagokat, próbálják meggyőzni az eddig nem regisztrált pácienseiket arról, hogy regisztráljanak az oltásra.

A legtöbben folyamatosan ezt teszik: emailen és Facebook-csoportokban sorakoztatják érveiket az oltás fontosságával kapcsolatban. Van, aki egyenként is próbálja meggyőzni eddig ellenálló betegeit a regisztrációról, de beszéltünk olyan háziorvossal is, aki azt mondta: nem áldozza fel saját lelki békéjét azért, hogy a körzetében mindenkit rábeszéljen az oltásra.

Több fórumon is próbálok hitelesen kommunikálni a betegekkel, akiket ez alapján sem lehet meggyőzni, az így járt

– sommázta a vidéki háziorvos.

Az általunk megkérdezett alapellátó orvosok, azt mondták, belátható időn belül az oltásra regisztrált betegeiket tartalmazó lista végére érnek, így elmondhatják majd, hogy körzetükben aki kérte, megkapta az oltást. A kimaradók között a jelenleg is fertőzöttek vannak, illetve a fertőzésen nemrég átesettek, akiknek még várniuk kell az oltásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik