Élő Közélet

Orbán Viktor: Jövő héten megnyitjuk a szolgáltatásokat azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Orbán Viktor az utcai harcosok világából érkezett

A 2021-es év költségvetését a gazdaság újraindítása érdekében kell módosítani, a 2022-es is ezt fogja szolgálni. „Azért megyek most Brüsszelbe, hogy előre lehessen látni és e szerint mozgassam a kormányt”, fogalmazott.

Én az utcai harcosok antikommunista világából érkezem

– mondta Orbán, aki szerint 30 éve még a diktatúra kiszolgálóinak látta a rendőröket. Ma viszont már világosan látja, hogy a rendőr a szabadságunkat védi. A rendőrség tiszteletreméltó foglalkozás a magyarok szemében, a határőrizetet is ellátták, egyszerre a járványhelyzet miatt szigorúbb intézkedésekkel. A közrend nem bomlott fel, nem nőtt érdemben a bűncselekmények száma. Nem mentük a káosz felé és ez a rendőröknek köszönhető Orbán Viktor szerint.

Magyarországnak senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen

A WHO és az EMA vizsgálni fogja a Szputnyik V vakcinát. Eddig mit csináltak? – tette fel a kérdést Nagy Katalin, Orbán Viktor szerint ezek bonyolult dolgok, túl sok érdek van a háttérben, a politikát is belekeverték a vakcinaügybe Európában.

Nekünk nincs nyugati vagy keleti vakcina, csak az emberi élet számít, tette hozzá a kormányfő. Úgy látja, hogy nyugaton is repedezik már az ellenállás, a németeknél is egyre többen hajlanak az orosz vakcina megvásárlására. A kormányfő szerint azért állunk jól, mert Magyarországnak senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen vagy mit ne.

Csak az ellenzék szerint van nálunk a legtöbb haláleset

Lakosságarányosan nálunk halnak meg a legtöbben – mondja az ellenzék Orbán szerint. Szavai szerint „rossz érzés van az emberben, mikor a halottak számával vívnak politikai csatát. Több tiszteletet az embereknek!” Orbán Viktor szerint egy ember halála is fájó.

Több méltósággal lehetne beszélni erről! Nem szívesen veszek részt az adok-kapokban. Én azt nézem, hogy az EU adatai szerint az utolsó békeévhez képest mennyien halnak meg

– fogalmazott. Ha ezt nézzük, akkor Magyarország „tartható pozícióban van”.

A magyar adatszolgáltatás más logikát követ, azt is beleszámolják, aki más betegségben halt meg, COVID-fertőzéssel, tette hozzá.

Sporteseményre és szállodába is lehet vinni a gyerekeket

Akik sporteseményekre vagy szállodába mennek, a kiskorú gyermeket magukkal vihetik, mert ezeken a helyszíneken mindenki védett lesz. A veszélyhelyzet meghosszabbítását azzal indokolta, hogy  a járványveszély nem múlt el, a parlament pedig nyári szünetre megy, szükséges, hogy a kormány cselekvőképes legyen. Nem arról van szó, hogy zárva marad az ország.

Kapcsolódó
Őszig tarthat a veszélyhelyzet
Újabb 90 nap hosszabbításról szavazhat a parlament.

Napirenden a 16-18 évesek oltása

16-18 évesek oltásával kapcsolatban a kormányfő elmondta: nagy nemzetközi vita van, de a magyar álláspont szerint

beolthatóak Pfizer oltóanyaggal, ezért elkülönítik a szükséges mennyiséget.

Az oltás rendjéről később lesznek információk. A fiatalabbakat még nem merik beoltani, de Izraelben már folyik az ő vakcinázásuk is.

Az oltottak egy százaléka betegszik meg

Az egy oltással rendelkezők egy százaléka betegszik meg, ők lényegében védettnek tekinthetők. Orbán Viktor szerint a számok biztatóak, de az oltás továbbra is fontos, és még mindig sokan nincsenek beoltva. A miniszterelnök mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon. Fontos túlkiabálni az oltásellenesek hangját, a kormányfő úgy látja: az egész baloldal ide tartozik, korábban nyíltan voltak oltásellenesek, most azt mondják, kétségek vannak a vakcinák hatékonyságával kapcsolatban.

Orbán szerint minden vakcina egyformán hatékony, nagy mennyiségben érkezik oltóanyag a következő hetekben. Május közepén előállhat az a helyzet, hogy metszi egymást a regisztráltak és beoltottak száma. Ekkor jönnek a világban élő magyarok.

Zökkenőmentes az iskolanyitás

A miniszterelnök az iskolanyitásról elmondta: a dolgok a vártnál zökkenőmentesebben alakultak, messze 50 százalék felett mentek vissza a gyerekek. Ez a szám emelkedik, a jövő héten magasabb lesz.

Nyithatnak a színházak, mozik, közelít a normális élet

Orbán Viktor nem kérdezte meg a WHO európai igazgatóját a terasznyitásról, beszélgetésük inkább a pozitívumokról szólt. A miniszterelnök azt kérdezte, hogy a világszervezetnek van-e olyan rendszere, ami a jövőben előrejelzi a világjárványokat. Eddig 3 millió 508 ezer embert oltottak be.

„Rám is vár egy korsó sör a teraszomon” – mondta a miniszterelnök. Ahhoz, hogy a teraszokat este fél 10-ig bezárhassuk, a kijárási tilalom 11 órakor kezdődik. A jövő hét közepén megesz a 4 millió, megvan már a következő nyitási lépés is.

4 millió beoltottnál (szerda-csütörtök) megnyitjuk a szolgáltatások széles körét azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. 

Látogathatók lesznek a színházak, táncszínházak, mozik, fittness-termek, sportesemények, jégpályák, állatkertek, vadasparkok, cirkuszok, múzeumok, szállodák és az éttermek belső helyiségei is.

Olvasói sztorik