Közélet

Botrány a parlamentben, elfoglalta az ellenzék a pulpitust

Szerdán szavazta meg az Országgyűlés a sokat vitatott rabszolgatörvényt, amely a fideszesek szerint a munkavállalók érdekeit képviseli, az ellenzék és a szakszervezetek szerint viszont a túlórakeret növelésével lehetőséget ad arra, hogy a munkavállalókat teljesen kizsigereljék.

Rabszolgatörvény: Orbánék csapdában
Érdekes statisztikát tett közzé az emelkedő túlórákról a Policy Agenda. 

A párbeszédes Tordai Bence élő közvetítésében azt lehetett látni, hogy az ellenzék az ülés előtt lezárta a parlamenti pulpitust, így próbálva megakadályozni a törvény elfogadását. A képviselő végig élőben közvetítette az eseményeket:

Mivel az ülést vezető Latorcai János nem tudott felmenni a pulpitusra, a Ház vezetése, Kövér Lászlóval az élen bő fél óra után azt a megoldást választotta, hogy az elnök a helyéről vezényli le a szavazásokat. Az ellenzék szerint ez ellentétes a házszabállyal, az ülést csak a pulpitusról, a jegyzők segítségével lehet irányítani.

Előbb Tordai, majd párttársa, Szabó Tímea ment oda Orbán Viktorhoz, és megkérdezték, hogy szerinte mi fog majd történni. Arra figyeljenek, hogy a jogszabályokat betartsák, mondta a miniszterelnök mosolyogva, majd hozzátette, hogy ő elvégzi a képviselői munkáját, egyébként pedig szívesen ad interjút, ha kérnek tőle egy időpontot. Néhány másodperc után Kocsis Máté állta útját az ellenzéki politikusoknak, aki megkérte őket, hogy menjenek vissza a helyükre.

A szavazások elkezdődtek, de az ellenzéki képviselők körbeálltak Orbánt, és folyamatosan a törvénysértő szavazás befejezését sürgetik. A kormányfő nemigen reagál, előbb fideszes képviselők és miniszterek, majd a testőrei vették körbe. Az LMP-sek cédulákat szórnak, sípolnak, kiabálnak.

11 órakor bement az Országgyűlési Őrség a terembe, amikor a szocialista Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó hátulról próbált odajutni a házelnökhöz.

Hasonló jelenetsorok a rendszerváltás óta nem játszódtak le a magyar Országgyűlésben, a 2010 és 2014 közötti ciklusban, a földtörvény elfogadásakor az ugyan megesett, hogy jobbikos képviselők felmentek a pulpitusra, de a levezető elnök a szószékről le tudta vezényelni a szavazást.

A Parlament körül több készenléti rendőr is van, az épületen belül pedig ilyen transzparenseket feszítettek ki:

Fotó: 24.hu

A rabszolgatörvény leglényegesebb pontja, hogy lehetővé teszi a dolgozók évi 400 órányi túlóráztatását. A Policy Agenda által készített reprezentatív kutatás szerint a munkaképes korú lakosság 83 százaléka elutasítja a javaslatot, és mindössze 9 százalék támogatja a kormánypárti kezdeményezést.

kép: 24.hu

Az ellenzék most azt kéri számon a miniszterelnökön és a kormánypárti képviselőkön, hogy képviselői igazolvány nélkül is lehet szavazni. Ez Tordai Bencéék szerint választási csalás, Orbán Viktor szerint viszont nem életszerű, hogy valaki más helyett szavaz.

Egy megafon is előkerült, most már semmit nem lehet hallani az ülésből.

Szabó Tímea Facebook oldalán pedig azt is láthatjuk, hogyan reagál Orbán Viktor arra, ha fél méterről belesípolnak az arcába:

A DK-s képviselők pedig egy uniós zászlót feszítettek ki az ülésteremben:

A közigazgatási bíróságok felállítását már megszavazták, így a közigazgatási jogviták rendezésére önálló, kétszintű bírósági rendszer létesül a Közigazgatási Felsőbíróság és a közigazgatási törvényszékek felállításával.

Egy spontán tüntetés is szerveződött a Parlament elé, „Ne hagyjuk a törvénytelen szavazást – a Kossuth térre most!” néven. Kollégánk a helyszínen van, elmondása szerint egyelőre néhány tucat tüntető áll a Kossuth téren.

Áder János is megérkezett, az ellenzékiek pfújoltak, a fideszesek tapsoltak. Nem sok időt töltött a köztársasági elnök a teremben, leült egy pár percre, majd gyorsan távozott.

A tiltakozás ellenére végül megszavazták a rabszolgatörvényt:

Minden hiába: megszavazták a rabszolgatörvényt
A példátlan tiltakozás ellenére a kormány kibővíti a dolgozók túlórakeretét.

Az ellenzék a szavazás után sajtótájékoztatót tartott:

Elfogadták a rabszolgatörvényt.

Közzétette: 24.hu – 2018. december 12., szerda

(kiemelt kép: Szabó Tímea Facebook oldala)

Olvasói sztorik