Közélet

Sas József: Orbánék rosszabbak, mint a régi „elvtársak”

A mai hatalom nem kedveli a szókimondó humort.

A Független Hírügynökségnek adott interjút Sas József többször félbe akarta szakítani, de végül elmondja, noha 80 éves lesz januárban, még nem érzi öregnek magát. Tavasszal még öt előadása lesz, és mivel egy kabaré soha nincs kész, azokat csiszolgatja a napi aktualitások alapján. A kert, a zene, az irodalom pihenteti, az újság olykor fárasztja, az időjárás is megviseli.

A társadalmi feszültségek nemkülönben.

Sas Józsefnek nagyon hiányzik a Mikroszkóp Színpad, úgy véli ott lenne a helyük a dumaszínház fiatalabb képviselőinek, akik közül név szerint is kiemeli Bödöcs Tibort. Hozzájuk a Fészek Klubba is járnak fiatalok, idősebbek, szerinte az emberek szívesen nevetnek önmagukon, a politikán.

A nevetés és a röhögés között mindig ott van a véleményünk.

A korábbi kabarék máig aktuálisak, csak a neveket kellene cserélni, pedig a Mikroszkóp legendás alakjainak (Komlós János, Marton Frigyes, Hofi Géza) sem volt könnyű,

a hatalom soha sem szerette, ha kinevetik.

A régen rögzített Mikroszkópos műsoraik ma is a legnézettebb produkciók közé tartoznak, ismétlésük is hatalmas siker, de a felvételek egy része nem kerülhet adásba, mert a Vajna-féle TV 2-nél vannak – árulja el.

A bátorság viszonylagos

Szerinte a stand-upos srácokhoz képest ők másféle diktatúrában éltek. A mai fiatalok úgy érzik, valódi demokráciában születtek, ebben a tudatban élnek. Felszabadultabbak, néha kegyetlenül kemények, pedig az életüket ugyanúgy meghatározza a három „T” (tiltott, tűrt, támogatott), mint az övékét, a

mai „elvtársak” is ugyanúgy viselkednek, mint a régiek. Sőt!… a régiek egy klottgatyában mentek nyugdíjba, ezek meg… (legyint)

A kabaréhoz kell bátorság, de az önmagában kevés, kell humor és képesség, amely úgy mutatja a lényeget, hogy a közönség röhögjön, de belül sírjon. A kabaréra a közönségnek van igénye, a hatalomnak nincs, de a hangulatról a tüntetések szónokai mellett elmondják az igazat az emberek a villamoson, a közértben, a piacon, a kocsmában.

Azt is elmondják, ha kapnak tízezer forintos Erzsike-utalványt, de azt is, hogy ez mire elég. Aki pedig ennél is szabadabban mer gondolkodni, annak a feje felett jól láthatóan gyülekeznek a felhők.

Szerinte a legnagyobb baj, hogy kettévált az ország, idézi Orbán Viktor tíz éve mondott beszédét, majd úgy véli, mára olyan mélyek az árkok,

hogy azt az unokáink sem fogják tudni betemetni!

Ezen már a közönség sem röhög, őt is felkavarja, bánja is az interjút, de azt még elárulja, hogy szerinte a kabaré nem a kormányt fricskázza, ők csak mondják a magukét.

A korrupció, a lopás, a csalás, a visszaélés, a családi gazdagodás és az emberi butaság ellen! A mai hatalom nem kedveli a szókimondó humort, hiszen még a civil megszólalásokat is elfojtja, ha teheti.

A kabarénak nincs színháza, de működik, nem a színpadon, az utcán.

De az már nem is kabaré!

Sas József: Elegánsan politizálok
Sas József a héten megalapította saját, maszek kabaréját. Ebből az alkalomból utánanéztünk, az utóbbi két évtizedben ki mit mondott e jellegzetesen pesti műfajról és ellentmondásos működtetőjéről.

Kiemelt fotó: MTI / Kollányi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik