Közélet

Minden elégedetlen diák mögött ott áll Soros György?

  • A diákoknak kell az életükért tüntetni?
  • Utánatok megyünk, és követeljük, hogy változtassatok
  • Változás kell. Mert ezt tesszük, ha valami nem működik. Változtatunk.

Ezek a mondatok azoktól a diákoktól származnak, akik túlélték a 17 áldozatot követelő parklandi lövöldözést.

A lövöldözés óta már több mint egy hét telt el, a Marjory Stoneman Douglas Gimnázium diákjai azonban nem süllyedtek el a gyászban társaik elvesztése után, hanem úgy döntöttek, harcolni fognak a fegyvertartás korlátozásáért, azért, hogy hasonló tragédia még egyszer ne történhessen meg. Az elmúlt napokban az iskola diákjai több demonstrációt is tartottak más városok tanulóival karöltve, azonban a háttérben már egy nagyobb esemény szerveződik. Március 24-én tartják ugyanis a March For Our Lives nevet viselő felvonulást Washingtonban, amire 500 ezer résztvevőt várnak.

A történet egy ponton kísértetiesen hasonlít ahhoz, ami jelenleg Magyarországon történik. Nálunk a januárt 19-i több ezres diáktüntetés után február 23-án újra utcára vonulnak a diákok, hogy jelezzék, nem értenek egyet azzal az iránnyal, amerre a magyar közoktatás jelenleg halad. A Független Diákparlament januári megmozdulásán a magyar diákok is azt szerették volna jelezni, változást akarnak, szeretnék, hogy a döntéshozók is meghallják a hangjukat.

A széleskörű támogatás mellett azonban gyorsan támadások és összeesküvés-elméletek kereszttüzébe kerültek.

Fotó: 24.hu/Bielik István

A kormányközeli Magyar Idők a tüntetés másnapján őrületes konteóval állt elő a megmozdulásról, a lap szerint külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” résztvevőit.

Talán a demonstráció szervezői nem is bíztak abban, hogy kellő számú magyar diák fog tüntetni, ezért külföldről is kellett még hozni fiatalokat, mint a fenti tizenöt fős csoportot.

Ebben a cikkben ugyan nem jelent meg a mindent uraló háttérhatalom neve, de az Origo természetesen leleplezte:

A diákok (pontosabban a diákok háta mögött álló ellenzéki politikusok és Soros-szervezetek) óriási csalódására alig lézengtek a Kossuth téren.

A Magyar Hírlap is beszállt a sorosozásba, ők arról emlékeztek meg, hogy

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tavaly szeptemberi, a minisztérium épülete előtt tartott performanszra reagálva Soros György bábszínházának nevezte a Független Diákparlamentet.

Azt a szervezetet, amely évek óta próbál párbeszédet teremteni a minisztériummal, csakhogy javaslataira semmilyen érdemi választ nem kapott.

A parklandi események után pedig úgy tűnik, nem csak idehaza bevett szokás Soros György nevével előhozakodni, ha a diákság kiáll az igazáért. Amerikában néhány napja a volt georgiai kongresszusi képviselő, Jack Kingston nyilatkozata váltott ki felháborodást, miután közölte:

Ez egy szörnyű tragédia, és a szívem szakad meg, hogy fiataloknak ilyesmit kell átélni, remélem, sosem történik meg újra. De azt is tudom, hogy a szomorúságuk könnyen könnyen manipulálható baloldali csoportok által.

Kingston ezek után azon kezdett lamentálni, hogy komolyan elhisszük-e azt, hogy 17 éves fiatalok képesek megszervezni egy országos rendezvényt. Majd következett az aduász:

Olyan szervezett szervezett csoportok, mint amik Soros Györgyhöz köthetők, mindig készek arra, hogy utcára vigyék az ilyen megmozdulásokat és tiltakozásokat.

Nem Kingsman volt az egyetlen, akinek a magyar kormány esküdt ellensége jutott eszébe az amerikai diákok szerveződése kapcsán. David A. Clarke egykori seriff az alábbi bejegyzést osztotta meg február 20-án:

Szerinte a diákok fegyvertartás szigorítását követelő megmozdulásai Soros ujjlenyomataival vannak tele, véleményével pedig úgy tűnik, nem volt egyedül, hiszen posztját több mint 11 ezren kedvelték azóta.

Kedd este az egyik hírhedt fake news-oldalon egy másik teória is napvilágot látott: eszerint a Trump ellen tüntető Women’s March Soroshoz köthető szervezői választották ki a gyerekeket a parklandi tragédia „arcainak”.

Azonban ahol Soros neve ilyen kontextusban kerül elő, ott előbb utóbb megjelennek a képtelenebbnél képtelenebb összeesküvés-elméletek is. Egy floridai törvényhozó segédjét kedden ki is rúgták, miután a CNN-nek azt mondta, a parklandi lövöldözés két túlélője nem az iskola diákjai voltak, hanem színészek, akik mindig odautaznak, ahol épp valamilyen válsághelyzet áll fenn.

A lövöldözés utáni megmozdulások egyik kultikus arcává vált David Hogg személyével kapcsolatban több konteó is szélsebesen kezdett el terjedni az interneten. Hogg a merénylet alatt több felvételt is készített, felvette, miket mondanak a különböző helyeken elbújt diáktársai, hogy így mutathassa meg, miket kellett átélniük.

A 17 éves fiút egyrészt azzal vádolták meg, hogy fizetett színészként szólal fel a fegyvertartás szigorításáért, másrészt mert az összeesküvés-elméletek terjesztői szerint az egykor az FBI-nál dolgozó apja használja őt céljai elérésére.

És hogy az amerikai elnök se maradhasson ki a konteók szövevényes világából, ki más kedvelt volna két összeesküvés-elméletet tartalmazó bejegyzést Twitteren, mint a saját fia, Donald Trump Jr. De ez nem is olyan meglepő ez azok után, hogy az apja kamuvideókat osztott meg, majd a Fehér Ház közölte: ez nem számít.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Mandel Ngan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik