Közélet

Még erősebb Fidesz, még gyengébb Jobbik

Év végi mélypontjához képest is tovább gyengült a Jobbik – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Időknek készített közvélemény-kutatásából.

 

Januárban a teljes felnőtt népesség körében 40% támogatta a kormánypártokat, ami hibahatáron felüli, három százalékpontos növekedés év végéhez képest. A Jobbik tábora újabb egy százalékpontot csökkent és már csak 7%, ami 2014 óta a párt legrosszabb eredménye. Az MSZP-vel változatlanul 5, a DK-val pedig 4% szimpatizál. Az Együtt és a Liberálisok tábora 1%, míg a Párbeszéd ezen a bázison ezúttal sem érte el a mérhetőségi szintet. Az LMP hibahatáron belül egy százalékponttal csökkent, ezúttal 3% szimpatizál a párttal, míg a Kétfarkú Kutya Párttal változatlanul 1, a Momentummal pedig 2%.

A rejtőzködők közül csak 3% a kormányellenesek arányaA legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája)

a Fidesz-KDNP-re 54% szavazna, lényegesen többen, mint az ellenzéki pártokra összesen. A Jobbikra a biztos szavazók körében csak 13% szavazna, vagyis a 2014-es listás eredményhez (20,7%) képest tízből csaknem négy biztos szavazót vesztett Vona Gábor pártja.

A baloldalon lényegében megmaradt az év végére kialakult hármas holtverseny, az MSZP-re a biztos szavazók körében 9, míg a DK-ra és az LMP-re 8% szavazna.

Ami a parlamenti küszöb alatti pártokat illeti, a Momentum szavazataránya 3, a Kétfarkú Kutya Párté 2, míg az Együtté, a Párbeszédé és a Liberálisoké 1% lenne. E pártok számára rendkívül sok múlik a kampány tíz hetén.

A Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása január 3-21. között készült 2000 fő megkérdezésével.

Pártkeresők: több mint félmillió az aktív bizonytalan
Ők a végeredményt is befolyásolhatják. Egyébként alacsony az aktivitás, változatlanok az erőviszonyok.

Kiemelt kép: MTI / Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik