Közélet választás 2018

Pártkeresők: több mint félmillió az aktív bizonytalan

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 19. 14:27

Ők a végeredményt is befolyásolhatják. Egyébként alacsony az aktivitás, változatlanok az erőviszonyok.

A ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a választás közelsége és a pártok megnyilvánulásai az elmúlt egy hónapban  szinte egyáltalán nem befolyásolták a politikai erőviszonyokat.

A Fidesznek nem változott a támogatottsága, a választókorú népesség 33 százaléka áll mögötte. A Jobbik tábora 9-ről 10 százalékra nőtt, az MSZP-é is 8 százalék maradt. Továbbra is nagyjából azonos méretű a DK és az LMP, előbbinek 5 százalékos volt, maradt a támogatottsága, utóbbinak – egy százalékpontot veszítve – 4 százalékos. A Momentum 2 százalékon áll, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

A pártoktól távolságot tartók csoportja most is – akárcsak a múlt hónapban – 34 százalékos.

A biztos pártválasztók közé a választók nagyjából négytizede tartozik, ami alacsony ezért most is felhívják a figyelmet, hogy ezek az adatok tájékoztató jellegűek.

Az aktív és elkötelezett választók között a Fidesz 50 százalékot ér el, a Jobbik 16 százalékos. Az MSZP-t az eltökélt szavazók 13 százaléka támogatja, a DK-t 8, az LMP-t 7 százalék. A Momentum 2 százalékra számíthat, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak. 

A választók 45 százaléka jelezte, hogy elmenne voksolni, de a társadalom egyes csoportjaiban látványos eltérések vannak. A legaktívabbak a fővárosiak és a diplomások: 59 illetve 54 százalékuk állítja, hogy biztosan szavazni fog. Az átlagosnál több férfi, és 50 év feletti voksolna.

A passzivitás főleg a fiatalokra, a harminc év alattiakra jellemző, 37 százalékuk tekinti magát biztos résztvevőnek. Az átlagosnál alacsonyabb a választások iránti érdeklődés az alapfokú végzettségűek, a falvakban élők és a nők körében is – nagyjából négytizedük lenne mindenképpen aktív lesz a szavazás napján.

A pártok táborai nem igazán jöttek még lendületbe, nagyjából hattizedük ígéri biztosra részvételét. Az LMP-sek 65, a DK-sok 63 százaléka aktív, a Jobbik és az MSZP híveinek 59 százaléka, míg a Fidesz támogatóinak 57 százaléka.

Az adatok alapján a pártoknak jelentős belső tartalékuk van, a meglévő, de részvételükben hezitáló szimpatizánsok sikeres mozgósítása több százezer vokssal növelheti egy-egy párt választási eredményét.

A választás végeredményét befolyásolhatják az aktív bizonytalanok is. Elszántak a részvételükben, de keresik a támogatásra érdemes pártot. Arányuk 7 százalék, azaz több mint félmillióan vannak. Minden rétegben megtalálhatók, az átlaghoz hasonló mértékben.

Továbbra is nagyjából azonos a kormányváltást szorgalmazók és a kormány maradását kívánók aránya: 40 illetve 38 százalék. A két csoportnak különbözik az aktivitási szintje, a kormányváltók 48 százaléka mutat aktivitást, a kormányt pártolóknak 54 százaléka.

Jelenleg 900 ezer olyan választópolgár van, aki kormányváltást szeretne, de eddig nem talált magának pártot. Az ő részvételi szándékuk rendkívül alacsony, mindössze 19 százalékuk menne el szavazni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.