Közélet

Előveszi a Jobbik a rasszista kijelentésért debreceni képviselőjét

Ágoston Tibor már korábban is tett olyan dolgokat, amik az új, néppártosodó Jobbik irányvonalába nem férnek bele, ennek ellenére változatlanul jobbikos színben ül a debreceni közgyűlésben. A közgyűlésben nemrég egy tehetséggondozó programról döntöttek, aminek értelmében két tehetséges helyi diák kap öt éven át támogatást a városból középiskolai tanulmányaihoz – számolt be az RTL Klub a történetről.

A két hátrányos helyzetű egyike azonban úgy tudni, roma volt. Ezért Ágoston egyedüliként a testületben nemmel szavazott a támogatására. Ez még hagyján, de alaposan meg is indokolta, miért zavarja egy okos cigány gyerek támogatása:

Ha egyszer azt mondjuk, hogy Arany János Tehetséggondozó Program, akkor az a tehetségekről gondoskodjon, és ne olyanokról, akiknek esélyt akarunk adni arra, hogy majd megmutassa, hogy ő tehetséges-e vagy nem. Vagy pedig csináljunk egy olyan programot, aminek mondjuk Rostás Winnetou lesz a neve, és felzárkóztató program.

Akkor a Jobbik csak annyit reagált, talán viccesnek akarva láttatni a történteket, hogy

Ágoston Tibor képviselő úr válaszában nyilván tévedett, ugyanis Rostás Winnetou Tehetséggondozó nevű intézmény létezéséről nem találtunk semmilyen információt.

A 2002-2006 között fideszes, azóta jobbikos, egy nyilvános „hollókamuzásért” pénzbüntetésre ítélt politikus ügyében vasárnap aztán kiadott a Jobbik egy közleményt. Ez megismétli a fentieket, hozzátéve, hogy Ágoston állítja, nem volt tudomása az egyik gyerek roma származásáról. Azonban a többi már nem volt szép, arra így reagált Kőszeghy Ábel, a párt debreceni frakcióvezetője:

A döntéséhez fűzött megjegyzését – amely a közgyűlésen elhangzott –, elfogadhatatlannak tartjuk, azzal a többi debreceni jobbikos képviselő nem tud és nem is kíván azonosulni. A debreceni Jobbik belső vizsgálatot indít Ágoston Tibor közgyűlésen elhangzott kijelentései kapcsán. Az eljárásnak következménye lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik