Belföld

Pénzbüntetésre ítélték a holokauszttagadó jobbikost

Ágoston Tibor (ágoston tibor)
Ágoston Tibor (ágoston tibor)

A debreceni önkormányzati képviselő szellemesnek gondolta, ha hollókamuzik a doni áldozatokra emlékezve.

Első fokon 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság Ágoston Tibor debreceni önkormányzati képviselőt. A jobbikos képviselő tavaly januárban a párt doni áldozatokról tartott megemlékezésén „szóviccként” a „hollókamu” és „hollókaszt” kifejezéseket használta, ezzel a bíró szerint megvalósította a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűncselekményt.

 Ágoston Tibor a tárgyaláson. Fotó: MTI

Ágoston a tárgyaláson tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, azt mondta, ő a „kettős mérce” ellen kívánt fellépni és „szerencsétlen nyelvbotlás” volt részéről a kifejezés. Az ügyész próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kért Ágostonra, a védő szerint viszont nem állapítható meg a tényállás és a szándékosság sem bizonyított.

A rendezvény biztosításában részt vett rendőröket is meghallgatták, egyikük azt vallotta, hogy távolabbról figyelték az eseményeket és nem hallották a beszédet, mert „nem volt hangosítás és erős szél fújt”.

Nemrég a párt országgyűlési képviselőjéről, Kulcsár Gergelyről ennél súlyosabb dolog derült ki: a Duna-parti holokauszt-emlékművet köpte le, a Jobbik-frakció levelezőlistáján pedig arról érdeklődött, mi a teendő, ha a Parlamentben „valamelyik biboldóbérenc frakció arra kényszeríti őket, hogy megemlékezzenek a kamukauszt állítólagos áldozatairól”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik