Belföld
Ágoston Tibor (Array)

Részletekben fizetheti büntetését a holokamuzó jobbikos

24.hu
24.hu

2016. 03. 30. 13:23

Jogerősen is bűnösnek találták. Összesen 750 ezer a büntetése, ha nem fizet, ülnie kell.

Jogerősen is bűnösnek találta a Debreceni Törvényszék nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek tagadása bűntettében Ágoston Tibort.  Első fokon tavaly márciusban született döntés, a Debreceni Járásbíróság ítéletét annyiban változtatták meg szerdán, hogy a korábban kiszabott 300 napi tétel – vagyis összesen 750 ezer forint – pénzbüntetés megfizetésére “a vádlott személyi körülményeiben bekövetkezett változásokra tekintettel 15 havi részletfizetést engedélyezett”.  A Jobbik önkormányzati képviselőjének havi 50 ezer forintos részletekben kell az összeget kifizetnie. Ha ezt elmulasztja, le kell ülnie a büntetését fogházban.

Kemecseiné dr. Hársfalvi Klára, a másodfokú büntetőtanács elnöke indoklásában kifejtette: az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a tényállást, indokolási kötelezettségének eleget tett, s a bűncselekmény minősítése is törvényes volt. Ágoston Tibor 2014 januárjában, amikor hollókamuként és hollókasztként beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen, megvalósította a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek tagadása bűntettét.

Mint ismert, a Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni alapszervezete 2014. január 12-én a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. A rendezvényt 24 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 hallgató vett részt. Közterület lévén a közelben bárki észlelhette az eseményt, így a rendezvény nagy nyilvánosság előtt zajlott. A megemlékezésen többek között Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője is felszólalt, két megemlékezést megemlítve. A vádlott szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben a holokausztról azt mondta: “Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – hangzott el a beszédben.

 

A beszédről készült videofelvételt valaki egy vidoomegosztó oldalra töltötte fel, így széles nyilvánosság számára vált elérhetővé a beszédben tett kijelentés, ezáltal Ágoston Tibor sértő szavairól nagy nyilvánosság szerzett tudomást. A kinyilatkozás alkalmas volt arra, hogy felháborodást, megbotránkozást váltson ki azokban, akik elkötelezettek az Alaptörvény által elismert és védett értékek mellett. A másodfokú bíróság sem tudta elfogadni a vádlott azon védekezését, miszerint ez csak egy szerencsétlen megfogalmazás volt.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.