Közélet
Budapest, 2015. június 1.
Biszku Béla, a volt pártállami diktatúra belügyminisztere távozik a Fővárosi Ítélőtábla Markó utcai épületéből, az ellene több ember sérelmére elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt indult büntetőper ítélethirdetése után 2015. június 1-jén. Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla és új eljárásra utasított másodfokú végzésével az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A Mazsihisz elnöke nem tudott róla, hogy Biszkut a Mazsihisz kórházában ápolják

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 04. 02. 15:56

Pénteken megírtuk, hogy a korábbi pártállami vezető, aki az egyetlen volt, akit a rendszerváltás után az 1956-os sortüzek miatt bíróság elé állítottak, a Mazsihisz Szeretetkórházában halt meg 94 évesen.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Szombatnak azt mondta, nem volt tudomása arról, hogy Biszkut a kórházban ápolják, de a kórház, mint állami finanszírozású egészségügyi intézmény, nem utasíthatja el a beteget, ha ide kíván felvételt nyerni.

A volt politikus gondozója jelentkezett be a kórházba, hogy ide kívánják behozni a rossz állapotban lévő idős embert, miután elesett, a kórház pedig beteg és beteg között nem tett különbséget.

Megtorlás és eljárás

Biszku Béla 1956 után belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes volt. 2012-ben indult ellene eljárás, a vádirat szerint részt vett a forradalom leverése után annak a karhatalomnak a megszervezésében és irányításában, amely sortüzeket adott le a fegyvertelenül demonstráló polgárokra.

2014 májusában első fokon nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélték felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt. Az ügyész életfogytiglanért, a védő hatályon kívül helyezésért fellebbezett. Tavaly júniusban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megalapozatlanság miatt megsemmisítette az elsőfokú döntést és új eljárásra utasított.

Felfüggesztve

A megismételt eljárásban Biszkut bűnösnek mondták ki három rendbeli bűnpártolás bűntettében, mert nem intézkedett Salgótarjánban a tömegre tüzet nyitó karhatalmisták felelősségre vonása iránt, holott ez belügyminiszterként kötelessége lett volna.

Bűnösnek mondták ki további két rendbeli bűnpártolás bűntettében azért, mert szintén nem kezdeményezett eljárást a martonvásári kutatókat bántalmazó karhatalmisták ellen, sőt az erről szóló jelentést irattározni rendelte. A kutatókat azért állították elő a rendőrségre, hogy megakadályozzanak egy újabb hatalomellenes szervezkedést az 1957. március 15-i ünnep előtt. A bántalmazásukra azért került sor, mert a fennálló rendszerrel ellentétben állónak tekintették őket.

Emellett a vádlott az ítélet szerint bűnös a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntettében is: egy tévéműsorban azt mondta, hogy nem tartja koncepciós pereknek az 56-os pereket, illetve azt állította, hogy az ítéleteket szuverén bíróságok hozták, valamint nem volt köze ahhoz, hogy az embereket bebörtönözték.

Tavaly decemberben két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélték első fokon.

Kiemelt kép: MTI, Kovács Tamás

(Szombat)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.