Belföld

Meghalt Biszku Béla

94 éves volt. Az egyetlen pártállami vezető, akit a rendszerváltás után az 1956-os sortüzek miatt bíróság elé állítottak.

94 éves korában, a Mazsihisz szeretetkórházában elhunyt Biszku Béla volt belügyminiszter – írja az Index. Biszku a kommunista pártállam meghatározó politikusa volt, az egyetlen pártállami vezető, akit az 1956-os sortüzek elrendelésében betöltött szerepe miatt a rendszerváltás után bíróság elé állítottak.

Megtorlás

Bűn és büntetlenség

2010-ben Novák Tamás és Skrabski Fruzsina dokumentumfilmet készített Biszku Béláról. A volt kommunista vezetővel az újságírók elhitették, hogy szülőfalujából, Márokpapiból érkeztek, így sikerült bizalmába férkőzniük és megszólaltatniuk. Az alkotásból kiderült: nem bánta meg tettét. Részben a filmnek köszönhetően került reflektorfénybe, és ezután indultak ellene eljárások.

Biszku Béla 1956 után belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes volt. 2012-ben indult ellene eljárás, a vádirat szerint részt vett a forradalom leverése után annak a karhatalomnak a megszervezésében és irányításában, amely sortüzeket adott le a fegyvertelenül demonstráló polgárokra.

2014 májusában első fokon nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélték felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt. Az ügyész életfogytiglanért, a védő hatályon kívül helyezésért fellebbezett. Tavaly júniusban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megalapozatlanság miatt megsemmisítette az elsőfokú döntést és új eljárásra utasított.

Galéria
Kárpát utca 25-27, Zöld Óvoda. Jobbra Kádár János, balról a második Biszku Béla. Fotó: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Felfüggesztett

A megismételt eljárásban Biszkut bűnösnek mondták ki három rendbeli bűnpártolás bűntettében, mert nem intézkedett Salgótarjánban a tömegre tüzet nyitó karhatalmisták felelősségre vonása iránt, holott ez belügyminiszterként kötelessége lett volna.

Bűnösnek mondták ki további két rendbeli bűnpártolás bűntettében azért, mert szintén nem kezdeményezett eljárást a martonvásári kutatókat bántalmazó karhatalmisták ellen, sőt az erről szóló jelentést irattározni rendelte. A kutatókat azért állították elő a rendőrségre, hogy megakadályozzanak egy újabb hatalomellenes szervezkedést az 1957. március 15-i ünnep előtt. A bántalmazásukra azért került sor, mert a fennálló rendszerrel ellentétben állónak tekintették őket.

Emellett a vádlott az ítélet szerint bűnös a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntettében is: egy tévéműsorban azt mondta, hogy nem tartja koncepciós pereknek az 56-os pereket, illetve azt állította, hogy az ítéleteket szuverén bíróságok hozták, valamint nem volt köze ahhoz, hogy az embereket bebörtönözték.

Tavaly decemberben két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélték első fokon.

MTI Fotó: Beliczay László
MTI Fotó: Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik