Közélet

Jöhetnek a felminősítések

Az olajár normalizálódásával az év vége felé tovább gyorsulhat az infláció, akár 2 százalék feletti szintre is, tovább közelítve az MNB 3 százalékos középtávú inflációs célját. Az első négy hónap ipari termelési adatai is kedvezőek, hiszen azt mutatják, hogy az ágazat teljesítménye kedvező ütemben bővül, miközben az elfogadott jövő évi költségvetés szerint az államháztartás hiánya 3 százalék alatt marad.

Itt lenne az ideje a felminősítésnek

„A kedvező idei adatok és jövő évi kilátások eredményeként, ha nem is a következő hónapokban, de még idén felminősítést várunk. Míg a nemzetközi környezet alakulása hazai szempontból azt jelenti, hogy amíg nem lép a Fed, addig a magyar jegybank kihasználhatja a lehetőséget a további kamatcsökkentés(ek)re. A jelenlegi kilátások szerint, amennyiben a görög helyzet miatt nem éri komolyabb sokk a piacokat, akkor 10 bázispontos ütemben folytatódhat a lazítás az 1,2 százalékos alapkamat szintig” – részletezte Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Folytatódik a világgazdaság bővülése

A következő negyedévben az egyes régiókban eltérő mértékű növekedés várható, a világgazdaság bővülése azonban töretlen. A még mindig támogató jegybanki politika a piacokat, ezzel együtt pedig a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát is erősíti, miközben a részvénypiacok értékeltsége továbbra is magas szinten van, de egy esetleges részvénypiaci korrekció jó beszállási pontokat jelenthet az előttünk álló negyedévben.

Mi várható a következő negyedben?

A világgazdaság egészét tekintve az egyes területeken eltérő ütemű növekedést, de összességében mindenképpen kedvező képet látunk a következő hónapokra – vélik az alapkezelő szakértői. Az Egyesült Államokban a javuló konjunktúra, az optimista várakozások és a munkaerőpiac pozitív alakulása miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén minden valószínűséggel megkezdi a kamatemelést, ami már a harmadik negyedévben, a szeptemberi kamatdöntés alkalmával megvalósulhat. Ezzel együtt is támogató marad azonban az amerikai jegybank, hiszen az eredeti várakozásokhoz képest később induló és jóval lassabb ütemben emelkedő kamatpályára lehet számítani.

Az eurozónában az év eleje jobban indult, mint az USA-ban, és az első negyedéves 1% körüli növekedést követően továbbra is alacsony, de stabil növekedés várható. Ehhez a kedvező folyamathoz hozzátársul, hogy az inflációt illetően fordulat történt, és immár elmúlt a deflációs veszély. Az Európai Központi Bank (EKB) folytatódó lazítása mellett pedig év végéig a fogyasztói árak emelkedésének üteme elérheti az 1%-ot az eurózónában.

Megsínylik a görög helyzetet a piacok

A múlt heti maratoni tárgyalás utolsó napjaiban a várakozások leginkább arra mutattak rá, hogy sikerül valamilyen megállapodás elérni. Ennek elmaradása azonban újra ingataggá tette a befektetők bizalmát, és jelentős elmozdulásokat látunk, ami a következő napokban, de akár hetekben is még tovább erősödhet.

Befektetési tipp

„Nagyon rövid távon mindenképpen óvatosságot javaslunk a hazai megtakarítók számára, hiszen a következő napokban, hetekben a görögországi helyzet sajnos még fokozódhat. Érdemes azonban figyelni, mert jó beszállási pont adódhat a kötvény- és a részvénypiacokon egyaránt, hiszen amint végleges megállapodás születik, úgy a piacok fokozatosan megnyugszanak, az eddigi bizonytalansági tényező pedig kiárazódik” – mondta Horváth István.

Kína várhatóan nem sok meglepetést tartogat a következő hónapokban, az eddigi ütemben folytatódhat a növekedés lassulása, amit tovább nehezít a zuhanó kínai részvénypiac. „Mindez azt jelenti, hogy a görög krízis elmúltával a következő hónapokban javuló gazdasági környezetre lehet számítani, ami a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát fűtheti. Az alacsony kamatkörnyezetben értékelhető hozam elérését keresők a görög bizonytalanság enyhülésével párhuzamosan bátrabban a részvénypiacok irányába mozdulhatnak” – tette hozzá a befektetési igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik