Közélet

Simon: „Csak vagyonkezelő voltam”

A Magyar Nemzet szerint az MSZP volt elnökhelyettese azt vallotta, nem saját pénze volt az osztrák bankban.

Nem Simon Gábor pénze volt az osztrák Volksbankban elhelyezett 577 ezer euró, valamint 163 ezer dollár. Vagyonkezelés céljából került a birtokába a több mint negyedmilliárd forint értékű valuta. A Magyar Nemzet szerint a volt szocialista politikus az összegekről 2008-ban és egy évvel később is vagyonkezelőként rendelkezett. Egyebek mellett ezt is tartalmazza a vallomás, amit az MSZP volt elnökhelyettese gyanúsítottként tett az osztrák pénzintézetben fellelt negyedmilliárd forintnak megfelelő pénz eredetéről. A volt képviselő február 18-i kihallgatásán a pénz valódi tulajdonosáról nem beszélt. Simon az ausztriai banknak úgy nyilatkozott, a vagyon többek között egy cég, valamint egy budapesti ingatlan eladásából származott.

Ezzel szemben az említett időszakban Simon tulajdonában nem volt olyan értékű ingatlan, sem pedig gazdasági társaság, amely magyarázatot adhatott volna a tekintélyes összeg eredetére – emlékeztet a lap, idézve a Hír TV értesülését is, amely szerint Simon az év elején 250 ezer eurót helyezett el a MagNet Bankban a fővárosban. A politikus vagyonnyilatkozatában ez az összeg sem szerepelt.

Simon Gábort a Központi Nyomozó Főügyészség hétfői kihallgatása után már azzal is meggyanúsította, hogy hamis bissau-guineai útlevele segítségével egy ismerősén keresztül bankszámlát nyitott, majd kedden kezdeményezte előzetes letartóztatását. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a büntetőeljárás sikerének meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt tartja indokoltnak ezt az intézkedést.

A Híradó információi szerint nagyjából 12 millió forintba kerülhetett a hamis útlevél.

Amibe az MSZP egyszer már belebukott

A Tocsik-ügy. 1996-ban írta meg a Figyelő, hogy az állami privatizációs vállalat (az ÁPV Rt.) és az önkorményzatok között a belterületi földek kapcsán tárgyaló, s ezzel az államnak pénzt megtakarító dr. Tocsik Márta 807 millió forintos sikerdíjat kapott.

Az eset óriási port vert fel, összesen hat ember ellen indult eljárás hűtlen kezelés, befolyással való üzérkedés és csalás bűntette miatt. A per elhúzódott (1999 – felmentés, 2002 – 4 év fegyház és 640 milliós vagyonelkobzás), végül 2003-ben felmentették Tocsikot, csak magánokirat-hamisításban találták bűnösnek.

A büntetőjogi mellett polgári per is zajlott, ezt Tocsik 2008-ban elvesztette. Végül 80 miliót tarthatott meg a pénzből, a többit vissza kellett fizetnie, bár ekkor már Tocsik összes vagyontárgyát lefoglalta az (akkor még) APEH. Az ügyvédnő 2013-ban meghalt, azóta az örökösein próbálja az adóhatóság behajtani az adósságot.

A Tocsik-ügy örök kérdése, hogy végül is mi lett a pénzzel – sokan gyanakodtak tiltott pártfinanszírozásra, de bizonyítani nem sikerült a dolgot. Politikai következményei lettek a dolognak: 1998-ban nagyjából ezért bukott meg a Horn-kormány. És most úgy tűnik, megint egy gyanús pénzügyi botrány veri az MSZP koporsójába az egyik utolsó szöget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik