Közélet

Őrizetbe vették Simon Gábort

Hamis útlevél, egy ismerős által nyitott hazai bankszámla és újabb be nem vallott jövedelem - emiatt hallgatták ki. A volt MSZP-s képviselő tagad és panasszal él.

Újabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg az ügyészség Simon Gábor volt országgyűlési képviselőt. A politikust kihallgatása után őrizetbe vették – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az újonnan közölt gyanú szerint Simon Gábor egy hamis, saját személyi adatait tartalmazó, dél-afrikai országban kiállított útlevelet szerzett, majd felkereste egyik korábbi ismerősét, aki kérésére – az “okmány” felhasználásával – számlát nyitott egy magyar banknál. Az ügyészség szerint ezzel megáll a felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás gyanúja.

Az ügyészség tájékoztatásában kitér arra is, hogy – túl a február 18-án közölt gyanúsításon -Simon Gáborral a 2014-es vagyonnyilatkozata kapcsán újabb hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúját is közölték, mivel ezt az okiratot is úgy adta át az Országgyűlés Mentelmi bizottságának, hogy nem tüntette fel benne be nem vallott jövedelmét.

Az ügyészség azért döntött az őrizetbevétel mellett, mert a nyomozás adatai alapján úgy vélik, fennáll a veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával, elrejtésével próbálkozna, esetleg meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást, valamint nem kizárt, hogy újabb bűncselekményt követne el.

Mint ismert, Simon Gábort múlt hónapban adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás és kétrendbeli magánokirat-hamisítás miatt hallgatták ki.

A politikus akkor és most is tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Jóhiszeműség

„Jóhiszeműen hibáztam, amikor a vagyonnyilatkozatomat nem kellő alapossággal töltöttem ki.” írta Simon Gábor, aki azt is mondta, nem tudta, hova kellett volna a vagyonnyilatkozatba beírni azt kis pénzecskét (240 millió HUF), amit osztrák bankban tartott. Ezt a helyet később a sajtó kitartó munkával kikutatta – kérdés, a jóhiszeműség milyen foka kell egy hamis útlevélhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik