Közélet

Halálra éheztetett kisgyerek és holttest a bőröndben

Csecsemő, kisfiú, kamaszlány és plébános is van az áldozatok között, de olyan gyilkos is akad, aki egy egész családdal próbált végezni. 2013 legszörnyűbb magyar rémtettei.

Száztizenhárom – a tavalyi évben ennyien haltak meg gyilkos keze által. A számok az idén februárban ismertetett adatok szerint fél évszázada nem voltak ilyen alacsonyak, a ’90-es években az áldozatok száma még 200-300 között mozgott. Bár a statisztikák egyre bíztatóbbak, minden évben történnek olyan esetek, amelyekről sokan, sokáig beszélünk és még tovább emlékezünk,  és akárhogy is próbáljuk, képtelenen vagyunk megérteni, mégis, hogy történhetett meg ilyesmi. Őrjöngő élettárs, hidegvérű szülők, fiatal rabló, “jó” barátnő,  szexre éhes férfi, de még rendőrök is vannak 2013 gyilkos rémei között.

Április, Izsák – Az áldozat egy 47 éves, hazánkban élő, de román állampolgárságú férfi. A történet nem mindennapi, gyilkosai ugyanis rendőrök, akik vallatás közben verték halálra. A férfit lopás gyanúja miatt vitték be a rendőrőrsre, majd órákon át, brutális módszerekkel próbálták kikényszeríteni belőle vallomását. Ütötték ököllel, gumibottal, ahol csak érték. Az áldozat életveszélyes tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatörést szenvedett. A zsírszövet olyan mértékig roncsolódott, hogy zsírembólia alakult ki, amely fulladást okozott – ez vezetett a halálához. A történtek után “fejek hulltak”, helyi rendőri vezetőket kültek el. Az ügyészség október elsején jelentette be, vádat emeltek. A két bántalmazó azóta is rács mögött van, ám nem csak ők álltak nemrégiben bíróság elé, kiderült ugyanis, másoknak is részük volt rendőri brutalitásban Izsákon. Összesen négy „majdnem áldozatra” derült fény. Az ügyészség így további két rendőrt vádolt meg, ám ők szabadlábon védekezhetnek. Az áldozat hozzátartozói milliós kártérítért kaptak. A vádlottak tárgyalása december 17-én kezdődött, – egyebek mellett – halált okozó testi sértés miatt. A Kecskeméti Törvényszék ugyanakkor nemrégiben bejelentette, a halált okozó testi sértés akár különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssé is minősülhet a későbbiekben.

Április, Halásztelek – Egy 16 éves hallássérült lány holttestére bukkannak. A fiatalt ekkor már szerettei kétségbeesetten keresték, értesítették a rendőrséget és a Facebookon is felhívást tettek közzé. Egy közösségi portálon azt írták, Dominikát előző nap egy nap halásztelki bolt előtt látták utoljára, ahonnan egy férfi kocsival vitte el. Gyilkosát rövid időn belül elkapták. A 31 éves férfi a közösségi portálon vetett szemet a lányra, majd felvette vele a kapcsolatot. Csellel csalta a Duna-partra, korábbi sajtóhírek szerint azt mondta neki, ott lesz a volt barátja. A férfi végül egy kietlen helyre vitte Dominikát, szexet akart, ám a kamasz visszautasította, ezért támadt rá. A lányt állítólag olyan brutálisan összeverte, hogy csak a ruhái alapján tudták azonosítani.

Április, Agárd – egy másfél éves kisfiú életéért küzdöttek hosszasan a mentők a családi házban. A szülők vállalkozóként dolgoztak, jó anyagi körülmények között éltek, a gyermek félévesen mégis csak hat kilogramm volt, halálakor pedig mindössze négy és fél. A kicsi az utolsó hónapjaiban alig kapott enni és inni, krónikus alultápláltságba halt bele. Védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást pedig visszautasították. Különböző történetek láttak napvilágot, például, hogy a szülők úgy vélték, elegendő, ha gyermekük fénnyel táplálkozik, és szó esett egy bizonyos gyógyítóról is, aki kézrátétellel és különféle csodacseppekkel kezelte a csontsovány kisfiút. A szülők hónapokig rács mögött voltak, majd a bíróság úgy döntött, elegendő, ha házi őrizetbe kerülnek. A történtek után a megyei tiszti főorvos is vizsgálatot indított. Augusztusban Szabó Máté ombudsman közleményben foglalt állást. Azt mondta, szerinte a gyermekorvos nem tett eleget kötelezettségeinek.

Május, Üllő – Lövések dördültek, a helyszínen három holttestet találnak, egy idős nőét és két férfiét. Utóbbi követte el a rémtetteket, a 74 éves ámokfutó töbször rálőtt 64 éves élettársára. Nem kímélte párja 41 éves fiát sem, mindketten meghaltak a helyszínen. Tüzet nyitott a nő édesanyjára is, ám az asszony szerencsére túlélte a támadást. Az esetről vérfagyasztó részletek derültek ki. A nő holtteste a ház előtt feküdt, fején, testén érték a lövedékek. Az áldozat sebesült édesanyjára valamivel messzebb, egy másik ingatlan udvarán bukkantak rá. Beljebb érve az udvaron az egyenruhások újabb holttesteket fedeztek fel: a gyilkosét és egy középkorú férfiét. A fejüket érte lövés. Úgy tudni, a támadó maga hívta a rendőröket, amikor párja még élt, a háttérben az ügyeletes ugyanis női hangot hallott, az asszony sikítozott, azt kiabálta, fiát és anyját megölték. Az indítékra azóta sem derült fény, ám a környékbeliek agresszívnak ismerték az idős embert.

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Július, Egyesült Királyság – A helyszín London, ám az áldozat egy magyar lány. A gyilkosság döbbenetes és brutális. Alexandrát megfojtották, holttestét pedig egy bőröndbe rejtették és egy erdős területen hagyták. A fiatal áldozat azért ment külföldre, hogy dolgozzon, anyagilag segítette családját, ugyanis édesanyja egyedül nevelte öccsét. A helyi rendőrség egy 29 éves magyar férfit fogott el, aki ellen pillanatok alatt vádat emeltek. A lány nem sokkal halála előtt édesanyjának azt mondta, boldog, pár hete ugyanis rátalált a szeretem. Ugyanakkor említést tett egy másik fiúról is, akivel barátok lettek, ám aki ennél jóval többet szeretett volna tőle. A 29 éves debreceni tettes óvadékkérelmet adott be, de azt elutasították az ottani hatóságok. Szörnyű egybeesés, hogy az áldozat barátnőjét is megölték egy évvel korábban, a lányt ugyancsak megfojtotta gyilkosa.

Szeptember, CibakházaHoltan találnak egy papot saját otthonában. A 72 éves áldozat kocsiját, pontosabban a roncsot, ami maradt belőle Budapesten találták meg, így jutottak el a rendőrök a plébániára, amelyet teljesen feldúltak. Már akkor sejteni lehetett, rablógyilkosság történt. A tettest másnap elfogták, kiderült, egy 19 éves fiú követte el a szörnyű bűncselekményt. A fiatalt a fővárosban kapták el. A rendőröknek azt mondta, zsákmány reményében ment el áldozatához éjszaka. Korábbi sajtóhírek szerint a fiú a plébános pártfogoltja lehetett.

Szeptember, Budapest –  2013 “Bándy Katája”, a soroksári futónő.  Korábbi – meg nem erősített – információk szerint a fiatal kocogó anyuka holttestére a bozótosnál találtak rá, a kutya a nyomokat követve összevissza cikázott a bokrok között, ami arra utal, hogy az áldozat menekülni próbált. A holttest állítólag meztelen volt és csupa vér. Támadója bestiális módon végzett vele, összeverte, majd egy zsineggel megfojtotta. Az ügyet  egy 14 fős nyomozócsoport próbálja felgöngyölíteni. A hatóságok – ugyancsak nem hivatalos források szerint – megtalálták az áldozat mobiltelefonját és DNS-mintát is rögzítettek a helyszínen. Ennek ellenére gyanúsított továbbra sincs. Az eset hónapokkal ezelőtt történt, ám a rendőrség nem közölt a brutális esetről három mondatnál többet, tekintve, hogy a gyilkos kilétét azóta is homály fedi. És bár a hatóság hallgat, Krisztina férje minden történésről, részletről beszámol, Kardos Lajost ugyanis már számtalanszor kihallgatták, még poligráfos vizsgálatnak is alávetették. Utóbbi hazugságvizsgálatánál a férfi állítólag összeomlott.

Október, Tata – A halott csecsemőt egy lakótelep közepén tették le két konténer közé, takarókba csomagolva. A rendőrség napokig kereste a kisbaba anyját, személyleírást tettek közzé, fotókat osztottak meg a bizonyítékokról, például a plédekről, amelyekben a pici volt. A szakértő kezdetben azt hitte, a kislány elláttátlanságba halt bele, ám kiderült, nem ez vezetett a halálához. Amikor az anyát elkapták, a nő elmondta, szeptember végén szülte meg gyermekét, majd megfojtotta őt és a pincében lévő tárolóban hagyta több mint két hétig. Az asszony egyébként két gyermeket nevelt.

Október, Baracs – Torokszorító tragédiával indult a a hónap második hete, miután kiderült, napokkal korábban brutális gyilkosság történt a Fejér megyei településen. Ketten haltak meg: egy 41 éves nő és 21 éves fia. Az asszony élettársa végzett velük. Egyes hírek szerint párját és nevelt fiát – a Ménfőcsanak fiatal kapusát – egyes hírek szerint kalapács segítségével ölte meg. De olyan pletykák is szárnyra kaptak, miszerint a fiút egy párna segítségével fojtotta meg. A holttesteket Mélykútnál találták meg, egy mezőgazdasági területen, a férfi azután vitte oda őket, hogy végzett velük. A gyilkos a történtek után – pontosabban pár nappal később – öngyilkossággal próbálkozott, de nem sikerült neki. Mentősök siettek a segítségére, nekik árulta el, hogy mit tett, és azt is, hol találják a holttesteket. A rendőrség nem közölte, a férfi miért ölt, de felmerült, hogy az egykori katonatiszt súlyos depresszióba süllyedt, miután leszerelt, és már korábban is próbálkozott öngyilkossággal. Akkor párja mentette meg, akit most megölt.

November, Nagybajom – Egy 24 éves nő holttestére bukkantak egy családi házban. A rendőrség az eset kapcsán csak annyit közölt, az áldozatot halálra verték. Nem sokkal később kiderült, egy 23 éves fiatalt gyanúsítanak, az okokról és a körülményekről azonban semmit sem mondtak. Korábbi sajtóértesülések szerint az áldozatot az ágyneműtartóban találták meg a hozzátartozói. Egy kalapács segítségével ölték meg. Egyes hírek szerint a gyilkos mindent eltervezett, kivárta, hogy egyedül maradjon a “sógornőjével”. Az áldozat édesanyja szerint a lányok jó barátnők voltak. A gyanúsított állítólag korábban prostituáltként dolgozott, és – bár kedvese, az áldozat öccse kedvééért – felhagyott a “mesterséggel”, nehezményezte, hogy a lányt nem tudta erre rávenni. A tettes nem törődött azzal, hogy eltüntesse a nyomokat, a kalapácsot egyyszerűen eldobta a kert végében, és a falról sem törölte le a vért, amely gyakorlatilag beborította a szobát.

December, Füzesabony – Egy férfi a saját kisfiát késeli halálra a nyílt utcán. Az apa, miután megsebesítette mindössze hatéves gyermekét, saját magát is többször megszúrta. A mentők apát és fiát is kórházba vitték, de a kisfiúért már hiába küzdöttek az orvosok. A férfi egy szemtanú szerint önkívületi állapotban őrjöngött,  „megölöm! leszúrom!” – ezt üvöltötte. Egyszer szúrta meg a gyereket,, a hasán, a köldöke felett. Egyy nő szerint, aki mindent látott, a kisfiú könyörgött apjának, hogy dobja el a kést és ne bántsa. Meg nem erősített hírek szerint a férfi gyakorlatilag túszul ejtette és élő pajzsként maga előtt tartotta a fiút, ezért nem lőhettek a rendőrök. A hirtelen haragú, rendkívül agresszív férfit a helybéliek és a polgárőrök is jól ismerték, állítólag lányokat futtattott és nem vetette meg a kábítószert sem.

December, Andornaktálya – Újabb rendőr ölt. A főtörzsőrmester egy idős embert vert halálra, az áldozat holttestére a település határában találtak rá, legalább öt-hat ütést mértek a fejére hátulról, a gyanú szerint egy rúdszerű eszközzel. A megyei rendőr-főkapitányság emberölés miatt indított eljárást, akkor még ismeretlen tettes ellen. A tettes másnap feladta magát, parancsnokát hívta fel és elmesélte neki, mit tett. Gyilkos és áldozata szomszédok voltak, a viszony rég elmérgesedett közöttük, az idős ember ugyanis többször feljelentette a férfit és szüleit. Vélhetően egy a gyilkosság előtti héten történt eset “verhette ki a biztosítékot”, ugyanis akkor azzal állt elő, hogy kromofággal öntötték le a kerítését, ám úgy tudjuk, a rendőrök semmi erre utaló nyomot nem találtak a házánál. A férfi egyébként helyszínelőként dolgozott a XVI. kerületi Rendőrkapitányságon, kollégái rendes, nyugodt embernek ismerték.

Sajnos a tavalyi év sem telt el felkavaró bűncselekmények nélkül. 2012-ben ölték meg Bándy Katát, Szita Bencét és akkor csapott le mások mellett a kulcsi családírtó is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik