Közélet

Ezek az év legfelkavaróbb bűnesetei

Helyszínelés (Helyszínelés)
Helyszínelés (Helyszínelés)

Családirtók, gyerekgyilkosok, gyilkos gyerekek, kedvtelésből ölők, bűnözni vágyók – sajnos mindegyikből kijutott idén.

Egyre kevesebb a gyilkosság, legalábbis a statisztikai adatok rendre ezt mutatják. Azonban évről-évre akadnak olyan esetek, amelyek így, a több századik ránk ömlő szörnyűség után is képesek egy életre beleégni az agyunkba. Valószínűleg kevesen vannak, akik ne tudnák ebben az országban, ki volt Bándy Kata és Szita Bence, hogy mi történt Kulcson, vagy, hogy milyen borzalmas bűntény köthető egy Hummerhez – ezek következnek most.

Mit tud a kés?

Január, Budapest. Holttestet találnak az utcán, az áldozat egy férfi. Az éj leple alatt végeztek vele. A rendőrség akkor szűkszavúan nyilatkozott az esetről, azt sem lehetett tudni, milyen módon végeztek a férfival. Csaknem egy év telt el, azóta ez az eset is „egy lett a sok közül”. Végül decemberben elfogták a tettest, így számos részletre fény derült. Az indíték megdöbbentő. A 24 éves fiatal találomra ölt. Öngyilkosságra készült, de biztosra akart menni, tudni szerette volna, milyen késsel ölni. Miután kegyetlen terve megszületett, terepszemlét tartott, kiválasztotta a számára megfelelő helyszínt, majd hosszasan figyelte lehetséges áldozatait. Egy férfi mellett döntött, úgy vélte, egy súlycsoportban vannak és el tud bánni vele. Követni kezdte kiszemeltjét, majd nekirontott és halálra késelte. Miután látta, már nem mozdul, elvette mobiltelefonját és elmenekült. Áldozatának esélye sem volt.

Lebukásért halál

Március, Baranya megye. Hidegvérű gyilkosság színtere lett a Magyarlukafa és Vásárosbérc között elterülő erdő. Két férfira lőttek rá. Egyikük azonnal meghalt, míg társa – aki egy vadász volt – súlyosan megsérült. Rövid idő világossá vált, nem balesetről van szó, egy orvvadász támadt rájuk, miután lebukott. A tettest a helyszín közelében fogták el a rendőrök. A mozsgói férfi a rendőrség szerint brutális módon gyilkolt. Mindkét áldozatával végezni akart, ezért lőtt rájuk, egyiküknek azonban sikerült elrejtőznie a közeli bozótosban. Az orvvadász ezalatt végzett barátjával: elvágta a meglőtt férfi torkát.

 


Fotó: MTI

Kegyetlenebbnél kegyetlenebb esetek, avagy a gyilkosok hónapja: április

Kulcs – Majdnem egy egész családot lemészároltak itt. Az ámokfutó egyik szerettük, a 23 éves Csanád. A fiatal hidegvérrel, brutális módon ölt. A támadást négyen nem élték túl: az édesapja, a nagyszülei és a bátyja. A gyilkos édesanyját és lánytestvérét sem kímélte, ők életveszélyes sérülésekkel kerültek kórházba. A támadó megsebesítette nővére barátját is, aki azért ment a házhoz, hogy segítsen az áldozatokon. A fiatal nem egy időben végzett szeretteivel: először bátyját gyilkolta meg, hátulról leszúrta az udvaron álló félkész házikóban. Másnap nagyszülei következtek, nagyapját életét egy rugós, míg nagyanyját egy disznóölő késsel oltotta ki. A többiek a következő napra maradtak, áramot vezetett a kilincsekbe, így akart végezni velük. Terve nem jött be. Ezután nővérét szemelte ki, de a szülők közbeléptek. Anya és lánya túlélték a támadást, ám az apa nem, késsel, bozótvágóval rontott neki gyermeke. A fiatalt még aznap elfogták, földön, vízen és levegőben is kutattak utána. Egy mocsaras területen rejtőzött el, de rátaláltak, nem próbált ellenszegülni. Később azt mondta a nyomozóknak, gyilkos ösztön támadt benne, meggyűlölte mindannyiukat. Bűntudata nincs, semmit sem bánt meg. A fiatal családirtó előzetesét még a nyáron megszüntették, mondván, nem beszámítható. Jelenleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kezelik.

Fotó: MTI / Nyikos Péter

Sopron, április – Három kamaszt vettek őrizetbe, akik kegyetlenül kivégeztek két embert a helyi lőtéren. Fegyvereket akartak, hogy bűnözhessenek. Azt is tudták, ezért gyilkolni fognak, de ez egy pillanatig sem tartotta vissza őket. A lőtér vezetőjét akarták megölni. Végül nem „csak” vele végeztek. Megöltek egy 43 éves férfit is, aki pont rossz időben jelent meg a lőtéren. Szerencsére gyermeke nem volt vele, de ez nem sokon múlt, kint várt a kocsiban. Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint, ha a 13 éves lány apja után meg, a fiúk gondolkodás nélkül tüzet nyitottak volna. Az ifjú bűnözők szép lassan lépdeltek a bűnözés lépcsőin. Mire eljutottak a gyilkossághoz, már nem ismertek mértéket.

Balatonakarattya, április – Három holttestet rejtett a családi ház, az áldozatokat még a hónap elején ölhették meg, de csak hetekkel később találtak rájuk. Egy 92 éves asszony, egy 54 éves nő és egy 70 éves férfi vesztette életét. Utóbbi azért fogadta fel a fiatalabb nőt, hogy ápolja idős, magatehetetlen édesanyját. Ebben az ügyben a féltékenységé volt a kulcsszerep, az ápolónő volt élettársa gyilkolt. Megölte egykori szerelmét, sőt a férfit is. A beteg asszonynak hosszú szenvedés jutott, azért halt meg, mert nem volt, aki ellássa.

Győr, szintén április. Egy nappal azután, hogy kiderült, mi történt Balatonakarattyán, már egy győri esettől volt hangos a sajtó. Az érthetetlen, különös gyilkosságot egy bisztró tulajdonosa követte el. A fiatalember két férfit lőtt le, miután azok számon kérték, miért dobta ki barátaikat az éjjel a szórakozóhelyről. Vita alakult ki köztük, a tulajdonos ezután kapta fel a sörétes puskát. Az egyik férfit mellkason lőtte, majd amikor a másik áldozat menekülni akart, a szélvédőn át ismét elsütötte a fegyverét. Egyikük sem élte túl.

Egy ország gyászolta

Pécs, július. Bándy Kata. A fiatal pszichológusnő esete sajnos nem egyedülálló, mégis rengeteg embert érintett meg. Szakember szerint a magyar kriminalisztika történetében még soha nem volt példa akkora összefogásra, mint amely a fiatal pszichológusnő eltűnését övezte. De nem csak az összefogás volt példa nélküli, hetekig forrtak az indulatok. Katát júliusban ölték meg, egy baráti találkozó után veszett nyoma. Szülinapoztak, iszogattak, beszélgettek, majd hazaindult. Út közben találkozott mámoros állapotban lévő gyilkosával. Szerettei bíztak abban, hogy a lány épségben előkerül, de reményeik pár napon belül szertefoszlottak. Holttestére nem messze a lakásától, a bokrok között, hiányos ruhában találtak rá. Kata szép lány volt, ez lett a veszte, a 26 éves férfinak megtetszett. Megfojtotta őt. Társa a korábbi hírekkel ellentétben nem volt. A tettest a gyilkosság után egy héttel kapták el, DNS-e buktatta le. Menekülni próbált a rendőrök elől, de elfogták.Hosszú éveket töltött már börtönben, lopott, csalt, rabolt. P. László várhatóan jövő tavasszal áll bíróság elé. Katát szerettei kedves, barátságos, nyitott lánynak ismerték, akit mindenki szeretett, és aki egy légynek sem tudna ártani.


Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

Reggeli gondolat: ölni kéne

Debrecen, augusztus. A fiatal elhatározta: embert fog ölni. Áldozatára egy debreceni lakásban bukkantak rá. A kegyetlen támadót 48 órán belül elkapták. A 24 éves férfi a gyilkosság reggelén döntötte el, hogy végezni akar valakivel. Hirdetés útján talált rá későbbi áldozatra. Magához vett egy körülbelül 10 centiméter pengehosszúságú bicskát és Debrecenbe ment. Az idős férfival egy lakásban találkozott, ahol hidegvérrel, több késszúrással megölte. Ezután egyszerűen hazautazott. A történtek egyáltalán nem zaklatták fel, nyugodt maradt, sőt, már a következő gyilkosságot tervezte. Újabb kiszemeltjére hasonló módszerrel bukkant rá, de őt már nem tudta megölni. Egyes hírek szerint a fiatal kifejezetten homoszexuális áldozatokat keresett.

Egy gyermek, egy rendőr, egy anya és egy nagymama

Október, Apátfalva – egy rendőrt vesztettünk el. Egy bedrogozott osztrák férfi gázolta halálra. A rendőrök igazoltatni akarták a német rendszámú terepjáró vezetőjét, ám a sofőrnek ez egyáltalán nem volt az ínyére. Ráhúzta a kormányt az egyik rendőrre. Amikor megpróbálták feltartóztatni, váratlanul elindult és áthajtott a motoroson. A gázoló lőtt sérülésekkel került kórházba. Kiderült, nem kispályás bűnöző, hazájában többször meggyűlt a baja a törvénnyel. A tragédia egyik szemtanúja szerint az egyenruhást elütő férfin látszott, hogy gyilkolni akar. A hummeres ügyvédje azzal próbál érvelni, hogy védencét gázspay vakította el, így nem látta, hogy a rendőr előtte áll, nem akart nekimenni. Egy magyar szemtanú azonban állítja: erről szó sincs, biztos benne, hogy nem fújták le a terepjáró vezetőjét. A tragédiát mobiltelefonnal rögzítették, a felvételt a német autós útitársa készítette telefonjával. A felvétel azóta bejárta az internetet, először a vágott, majd nemrégiben a  vágatlan verzió is felkerült egy osztrák napilap honlapjára. Kenéz Imre idén decemberben töltötte volna be 35 életévét. Kollégái szerint imádta hivatását. A hadnagy temetésén csaknem kétezren vettek részt.

Október, Kaposvár. Szita Bence esete szintén felkavarta az egész országot. Mindössze 11 éves volt, és olyasvalaki felelős a haláláért, akit közel engedett magához: a mostohaanyja. A kegyetlen asszony maga értesítette a rendőrséget, hogy a gyereknek nyoma veszett.Pár napon belül előkerült a holttest. Hamar átláttak rajta. Társai is voltak, két hajléktalan férfi. Nem állt távol tőlük az erőszak,  egyikük évekig ült börtönben erőszakos bűncselekmények miatt, míg a másik rendszerint családján vezette le dühét. Amikor kiderült, mit tettek, mindannyian tagadtak, majd egymásra mutogattak. Szép lassan végül megeredt a nyelvük. A rendőrség azóta sem beszélt arról, hogyan ölték meg a kisfiút, olyan kíméletlenül végeztek vele. Csupán ennyit árultak el, az elkövetés eszközeit, a kést és az ásót megtalálták. Bencét szívtelen gyilkosai elásták, majd amikor úgy tűnt, lebukhatnak, kihantolták és elvitték máshová. Próbálták elrejteni, nehogy rátaláljanak. Amikor már azt hittük, nem derülhet ki több szörnyűség a tragédiáról, jött az újabb sokk: amikor a fiút elásták, még életben volt. Bence családja, tanárai, ismerősei szerint okos, életvidám, kedves fiú volt. Nevelőanyja mégis akadályként tekintett rá, aki boldogsága útjában áll. A kisfiút ezrek kísérték utolsó útjára. A koporsóján az állt, „Szita Bence, élt 11 évet. Álmodj szépeket”.


Fotó: Neményi Márton

Október, Tát. Ismét egy fiatal a gyilkos, és – Kulcshoz hasonlóan – ismét családtagok esnek áldozatul. A 21 éves fiúnak nem sikerült letennie az érettségi vizsgát, elhasalt a szóbelin, emiatt összekaptak édesanyjával valamint nagyanyjával. A vita vérfürdőbe torkollott, a gyilkos a szobájában lévő bozótvágó késsel többször megsebesítette az áldozatokat, később pedig egy kalapáccsal több csapást mért rájuk. A fiú mindent beismert.A helyszínelők 12-15 metszett és zúzott sérülést fedeztek fel az áldozatokon, és a lakásban megtalálták a tettes véres ruháit is. Két napig bujkált, elmondása szerint ezalatt nem aludt, az időt bevásárlóközpontokban és mozikban töltötte. Úgy érezte, csupán álmodik,  akkor tudatosult benne, mit tett, amikor az Esztergomi Rendőrkapitányság szolgálaton kívüli járőre elfogta.

Budapest, november. Egy pesterzsébeti ház. Egy 25 éves fiatalember saját anyja életét oltja ki. Kíméletlenül végzett vele. A tettes először mindent tagadott, végül beismerő vallomást tett. Kiderült, a közös üzletekkel rendelkező családtagok között igencsak megromlott a viszony, egy ilyen „vacsoravita” után történt a gyilkosság is. A férfi hátulról verte fejbe anyját egy kerékanyakulccsal, ezután egy szemeteszsákba tette a nőt és a melléképületbe vitte. Az igazságügyi orvosszakértő szerint az asszony ekkor még élt, a halál oka fulladás volt, ez pedig arra utalhat, hogy nem is a fejére mért ütés végzett vele.  Miután anyját megölte, a fiatal konyhakéssel a kezében várt hazatérő nevelőapjára az udvaron, úgy vélte, ő sem úszhatja meg. Amint a 40 éves magyar-török állampolgárságú férfi belépett, nekirontott és megszúrta. Áldozatának szerencséje volt, sikerült az utcára menekülnie támadója elől, ahol egy járókelő értesítette a rendőrséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik