Közélet

Ősszel retteghetnek a bringások

Ősszel rájár a rúd a bringásokra, nagyobb a figyelmetlenség, több a baleset. Inni mégis lehet.

Sok bajt hoz az ősz a bringásokra. Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint ugyanis az évnek ebben a szakaszában ugrásszerűen megnő a kerékpáros balesetek száma. Főképp a nyár végi, kora őszi időszakban „lengenek ki jelentősen a mutatók”.

A KSH-nak az elmúlt tíz évre vonatkozó statisztikáiból kiderül, hogy a közutakon a személyi sérüléses balesetek okozói között évről évre nő a kerékpárosok aránya, bár ez nem meglepő, hiszen az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a bringázás. Évente mintegy  1700-2000 balesetet okoznak biciklisek, ennek harminc százaléka ilyentájt történik – számol be közleményében a Capital Communications.

A rendőrség többször hangoztatta már, hogy a kétkerekűn utazók – köztük a kerékpárosok is – nem vigyáznak kellőképpen  magukra: szabálytalankodnak, gyorsan mennek, kivilágítatlanul közlekednek.

A fenti adatok – azaz hogy csak ebben a rövid időszakban több száz biciklis okoz balesetet – kapcsán érhetetlen a KRESZ alig két hete életbe lépett módosítása, amely kimondja: a kerékpáros, amennyiben „a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van”, fogyaszthat „vezetési képességekre hátrányosan ható” szereket. Mennyiségi megkötés nincs, magyarán tehát inni ér, de csak annyit, hogy biztonságosan menjen a kerekezés, persze kizárólag „csak” a mellékutakon.

Akkor szakembereket kérdeztünk, mégis milyen hatása lehet egy ilyen döntésnek. Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő egyebek mellett azt mondta, sajnos benne van a pakliban, hogy egy ilyen módosítással megemelkedik a balesetek száma. Zacher Gábor toxikológus ennek kapcsán úgy vélte: nem véletlenül vezették be annak idején a zéró toleranciát, hiszen egy ital is nyomot hagy a szervezetben. Felkerestük hazánk legnagyobb kerékpáros szervezetét, hátha legalább ők örülnek a módosításnak. Nem tették. A Magyar Kerékpárosklub elnöke oktalannak, megalapozatlannak nevezte az életbe lépett módosításokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik