Közélet

Fenyő-gyilkosság: megvan a felbujtó?

Árulót keres nemcsak a rendőrség, hanem az alvilág is - írja a Népszabadság. Belső vizsgálat indult a Nemzeti Nyomozó Irodánál, miután kiszivárgott Radnai László Portik Tamás ellen tett vallomása.

Radnai állítólagos vallomása alapján a PestiSracok.hu internetes portál azt közölte, hogy a kecskeméti maffiaperben 2007-ben jogerősen 12 évre ítélt Energol-vezér terhelő vallomást tett egykori olajos társára. A lap szerint a vallomás jegyzőkönyve birtokában van. Az NNI a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kommentálta a hírt, de a Népszabadság több, egymástól független forrásból úgy tudja, az írás megjelenése nagy felháborodást váltott ki a nyomozóiroda munkatársai körében. Szinte azonnal belső vizsgálat indult az NNI-nél.

Rendőrségi körökben „egyfajta üzenetként” értékelik a kiszivárogtatást. Az része lehet annak az ellenkampánynak, amelyet a Portik ellen vallók felkutatására indítottak szabadlábon lévő társai. Állítólag szabályos hajtóvadászat indult az éjszakában. Portik továbbra is kitart amellett, hogy a vádak abszurdak. Egyelőre nem tesz vallomást sem. A rendőrség ellenben a sok terhelő vallomásra hivatkozva fenntartja a gyanúsítást. A pestisrácok.hu-n megjelent írás szerint Radnai László azt mondta, valószínűleg Portik állhat a Fenyő-gyilkosság mögött. A hvg.hu szerint a bűnbánó vallomás összefüggésben lehet azzal, hogy a 12 év fegyházra ítélt Radnai büntetésének letöltését megszakították.

Vádalkut sejt Portik védője

Személyi összefüggések miatt folyik együtt a nyomozás Jozef Rohác, illetve Portik Tamás és társai ügyében – erősítette meg a hvg.hu-nak Portik ügyvédje. Bánáti Kristóf szerint védence nem a Fenyő-gyilkosság ügyében gyanúsított, hanem másik kettőben, felbujtóként. A gyanúsítás ellen panaszt nyújtanak be. Az ügyvéd feltételezése szerint Portik Tamással szemben alkuk alapján született tanúvallomások miatt indulhatott eljárás 14 és 16 évvel ezelőtt történt bűncselekmények ügyében.

Kovács Lajos, a „döglött ügyek” osztályának volt vezetője a Blikknek korábban azt mondta,  bár az olajozás egyik ismert alakját és embereit egyelőre csak Prisztás József lelövésével és Boros Tamás likvidálásával gyanúsítják, de nyilvánvaló, hogy a vizsgálat kiterjed a Fenyő-gyilkosságra is. Ehhez a lapnak egy belügyi forrás hozzátette: szinte naponta érkezik bűnbánó maffiózó az NNI-re, hogy enyhébb büntetésért elmondja, mit tud a leszámolásokról. A névtelen informátor nem zárta ki, hogy a Fenyő-merényletről is vannak már olyan vallomások, amelyek a Portik-féle társaságot hozzák valamilyen szinten összefüggésbe a történtekkel, idő kérdése csak a gyanúsítás. Mint korábban megírtuk, többen összefüggést sejtenek a rendőrségi korrupciós botrány és a Portik-ügy között. Többen ugyanis elérkezettnek látták az időt, hogy előnyös alkut kössenek a rendőrséggel.

Radnai nem bízott az NNI-ben?

A Népszabadságnak V. László ügyvédje útján korábban azt üzente: nem állt kapcsolatban Portikkal, nem volt tudomása a dolgairól, s egyik ügyben sem érintett semmilyen formában azok közül, amelyek miatt gyanúsítottként hallgatták ki őt. Ugyanakkor Portik és társai elfogása óta a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) újabb és újabb iratok, tárgyi bizonyítékok kerülnek. Köztük van a pisztoly, amivel Lakatos Csaba hajtót, illetve a Kalasnyikov, amivel Seres Zoltánt lelőtték.

Radnai egyébként korábban a Népszabadság szerint kikötötte, hogy az NNI-vel nem áll szóba. Úgy tudta, az iroda több vezető munkatársa közvetlen kapcsolatban áll V. Lászlóval, és részben rajta keresztül, részben közvetlenül is, Portik Tamással. Ez is az oka volt annak, hogy tavaly ősszel (amikor a rendőrségi korrupciós ügyben letartóztatott két NNI-s vezető, a szervezett bűnözés elleni főosztály vezetője és egyik osztályvezetője, Gulyás József és Hopka Lajos még szabadlábon voltak) mondvacsinált okokra hivatkozva a Portik ellen nyomozó csoportot kiszervezték az NNI-ből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik