Közélet

Gázóracsalókat kaptak el

gázláng (gázláng)
gázláng (gázláng)

Öt embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy - főleg Hajdú-Bihar megyében - gázórák manipulálásával okozott kárt a szolgáltató cégnek; a rendőrség az egyéves nyomozás után több fogyasztó ellen is eljárást indított.

Kapcsolódó cikkek

Cseh Zsolt, a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának alosztályvezetője szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón elmondta: a csoport három tagja korábban gázipari szakemberként dolgozott, ketten pedig a “megrendeléseket” szerezték nekik jobbára Hajdú-Biharban, de Szabolcsban és Borsodban is követtek el visszaéléseket.

A csoport ellen bűnszövetségben elkövetett bélyeghamisítás gyanúja miatt nyomoznak – mondta az alosztályvezető -, hiszen a gázórák hitelesítő bélyegét kellett feltörni az óra visszaforgatásához.

A 40 és 67 év közötti férfiak mindegyike beismerő vallomást tett, szabadlábon védekezhetnek – tette hozzá Cseh Zsolt.

Az őrnagy a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszolt az MTI-nek arra a kérdésére, hogy magánszemélyek vagy cégek követtek-e el több visszaélést, és arról sem adott tájékoztatást, összesen hány fogyasztó óráját manipulálták. A kárértékre vonatkozó kérdésre annyit reagált: az adatgyűjtés még folyamatban van.

Kállai László, a szolgáltató Tigáz-DSO Kft. ellenőrzési vezetője elmondta: cégük tett feljelentést tavaly nyáron a rendőrségen. Információik szerint a szolgáltatási területükön 80-100 csoport foglalkozik hasonló manipulációkkal. Eddig már 10-20 ilyen csoport ellen tettek feljelentést. A most meggyanúsítottak “ügyfelei” közül több tíz a rendőrség látókörében van már, továbbiak felderítése folyamatban van.

A szakember jelezte: tavaly mintegy 70 millió köbméter gázt loptak el gázóra-manipulálással, 9 milliárd forintos kárt okozva a cégnek.

A hét megyére kiterjedő szolgáltatási területükön 1,25 millió fogyasztójuk van, közülük 55 ezren lehetnek, akik visszaélést követnek el. A hét megyében becsléseik szerint 80-100 ember “foglalkozik” a gázórák manipulálásával – ismertette Kállai László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik