Gazdaság

Megtizedeli a rezsit a kormány

Gazlang(210x140)(2).jpg (gázláng)
Gazlang(210x140)(2).jpg (gázláng)

A rezsiköltség 10 százalékát el kell engedniük az energiacégeknek januártól.

A mai kormányülést követően Giró-Szász András kormányszóvivő megerősítette, hogy január elsejétől 10%-kal csökken a lakossági energiaszolgáltatás (villany, távhő, gáz) díja – derül ki a Portfolio.hu összefoglalójából. A kormányszóvivő elmondása szerint a lépés hozzájárul a családi terhek csökkentéséhez, illetve a családok vásárlóerejének növeléséhez. Hozzátette, hogy a kormány egy négytagú bizottságot állít fel a döntés monitorozására. A Fónagy János vezette bizottságban az NFM, az NGM, az EMMI és a Miniszterelnökség delegáltjai vesznek részt. A lépésből eredő terheket a szolgáltatóknak kell viselniük.

A kormány múlt héten jelentette be, hogy a lakossági terhek csökkentése érdekében a kabinet végleges döntést hozott a lakossági áram – és gázszolgáltatás díjának 10%-os csökkentéséről. A kormány egy hetet adott az NFM-nek, hogy dolgozza ki a lépéshez szükséges intézkedéseket. Lázár János államtitkár egy múlt heti sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a kormány a lépést az energiaszolgáltatók terhére kívánja megtenni, hozzátéve, hogy ez főként külföldi tulajdonú társaságokat érint. Később Orbán Viktor miniszterelnök egy salgótarjáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a csökkentésnek a távhőszolgáltatásban is érvényesülnie kell. Rogán Antal frakcióvezető tegnap arról számolt be, hogy nem sávos, hanem egységes csökkentést szeretne elérni a kabinet.

Giró-Szász András kormányzati kimutatásokra támaszkodva kifejtette, hogy a lépés igazságos, mert az 1995-ös privatizációt követően az energiaszolgáltatók 350%-os profitot értek el. Hozzátette, hogy vásárlóerő paritáson a hazai energiadíjak a legmagasabbak.

A Portfolio.hu becslése szerint a rezsicsökkentés (távhő nélkül) éves szinten összesen 100-110 milliárd forintos bevételkiesést jelenthet, amelyből 20-25 milliárd forint a költségvetést is érintheti, amennyiben az csökkentésből felszabadult összeget a lakosság nem fogyasztásra fordítja.

A novemberben kivetett energetikai szektort érintő adók mellett a lépés már egyes szolgáltatónál akár működési zavarokat is eredményezhet, nem egy érintett társaság kommentelte úgy korábban a bejelentést, hogy a bevételkiesésből fakadóan cash-flow problémái lehetnek. A távhő-szolgáltatók meghatározó része önkormányzati tulajdonban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik