Gazdaság

A távhő árát is lenyomná Orbán

Futes(960x640)(11).jpg (fűtés, távfűtés, radiátor, fűtőtest, főtáv, )
Futes(960x640)(11).jpg (fűtés, távfűtés, radiátor, fűtőtest, főtáv, )

A miniszterelnök szerint a tízszázalékos gázárcsökkentést a távhődíjakon is át kell vezetni.

El kell érni, hogy a távhőszámlák összege is legalább 10 százalékkal csökkenjen 2013. január 1-jétől – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban, ahol az önkormányzati adósságrendezésről és a nógrádi megyeszékhely problémáiról tárgyalt.

Székyné Sztrémi Melinda polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök – Fotó: MTI

Ez csak első lépés

Elmondása szerint természetesen tudja, hogy a gáz- és a villamosenergia-szektor befektetői veszteséget fognak elkönyvelni az árcsökkentés miatt, de mint hangsúlyozta, „vannak ebben az országban még pár milliónyian, akik az elmúlt években veszteségeket szenvedtek el”. A mostani tízszázalékos rezsiköltség-csökkentés egy hosszabb folyamat első állomása – jegyezte meg.

A kabinet múlt héten döntött arról, hogy jövő év január 1-jétől 10 százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára.

“Igazi mutatvány”

Salgótarján több területen is segítséget kért a miniszterelnöktől. A 2,7 milliárd forintos hitelállományának átvállalásáról kezdett tárgyalást a kormányfővel. Mint Székyné Sztrémi Melinda, fideszes polgármester elmondta, a munkahelyteremtésben, a vízdíj csökkentésében és a 21-es főút négysávossá alakításában is segítséget kértek a miniszterelnöktől.

Orbán szerint az a cél, hogy 2014-ben hitel- és adósságmentes legyen a város, azaz úgy kell terveznie a 2014-es költségvetését, hogy abban az évben adóssága utolsó forintjaitól is megszabadul.

A kormányfő egyébként azzal indokolta salgótarjáni látogatását, hogy a nógrádi megyeszékhely is azon volt szocialista iparvárosok közé tartozik – akárcsak Komló és Dunaújváros -, amelyeket „általában kézlegyintéssel szoktak elintézni”, mondván, menthetetlenek. Ő azonban úgy véli, éppen ezek a városok jelentenek igazi mutatványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik