Belföld

Bizottságot kapott a rezsidíj

fónagy jános (fónagy jános, )
fónagy jános (fónagy jános, )

Fónagy vezetésével négytagú bizottság felügyeli a díjcsökkentést.

A kormány a gáz-, az áram- és a távhőárak 10 százalékos csökkentésének nyomon követése érdekében Fónagy János államtitkár vezetésével egy négytagú bizottságot hozott létre – jelentette be Giró-Szász András.

Mint a kormányszóvivő elmondta, a csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentést szerdai – jelenleg is zajló – ülésén fogadta el a kabinet, a terheket pedig a szolgáltatóknak kell viselniük, azokat nem háríthatják át. A szektor 1995-ös privatizációjában részt vevő cégek az elmúlt 17 esztendőben évente átlagosan 20 százalékos nyereségre tettek szert, így a befektetés már 3,5-szer megtérült nekik – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az említett négytagú bizottságba – amelyet Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára vezet majd – a fejlesztési tárca mellett a nemzetgazdasági és az erőforrás-minisztérium, valamint a Miniszterelnökség delegál tagot. A kormányszóvivő felidézte, hogy 2002–2010 között több mint 200 százalékkal emelkedett a gáz, 100 százalékkal pedig a villany ára, a magyar családokra így irreálisan magas teher nehezedik a rezsiköltségek díja miatt. Az európai uniós átlag a magyar számnak körülbelül a kétharmada – jegyezte meg.

Ami a minimálbért illeti, Giró-Szász megerősítette, hogy az idei 93 ezer forintról 98 ezerre, a bérminimum pedig 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik