Tech

Sci-fibe illő robotjárművet mutatott be a DARPA

DARPA
DARPA

Az amerikai DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) bemutatta legújabb futurisztikus eszközét, egy robotizált, rájára emlékeztető tengeralattjárót, a Manta Ray-t – írja az IFLScience. A Northrop Grumman által fejlesztett prototípus a közelmúltban esett át első víz alatti tesztjén.

A tengeralattjárót arra tervezték, hogy emberi segítség nélkül tudjon nagy tömegű rakományt szállítani nagy távolságra.

A gép az energiatakarékosság érdekében képes hibernált állapotba kapcsolni magát a tengerfenéken.

A projektet még 2022-ben jelentették be, a jármű első teljes körű tesztjeit pedig idén februárban és márciusban végezték el Dél-Kalifornia partjainál. Dr. Kyle Woerner, a DARPA Manta Ray programvezetője szerint a prototípussal végzett tesztek alapján a tengeralattjáró készen áll arra, hogy továbblépjen.

A DARPA és a Northrop Grumman eddig nem sokat közölt a jármű technikai specifikációiról. A képek alapján azért következtetni lehet a gép méreteire, a formák pedig valóban emlékeztetnek a névadó, az atlanti ördögráját is magába foglaló Manta rájanemre.

A mérnököket leginkább ezen állatok kecses mozgása inspirálta, Woerner szerint a tengeralattjáró hatékonyan mozog a víz alatt. A jármű másik nagy előnye, hogy darabokban szállítható, illetve gyorsan összeszerelhető.

A DARPA jelenleg az amerikai haditengerészettel dolgozik együtt a projekt következő lépésén. Azt, hogy a Manta Ray-t mikor vethetik be a gyakorlatban is, egyelőre nem tudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik