Üzleti tippek

A belföldi turizmus pörgette nagyon a szállodák forgalmát

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 10 százalékkal nőtt januárban, derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. Ezen belül is a belföldi vendégforgalom nőtt jobban:

  • a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6,
  • a belföldi vendégek által eltöltötteké 14 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 11 százalékkal emelkedett.

2018. januárban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 3,7 százalékkal emelkedett, és megközelítette a 789 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt. A vendégéjszakák kilenctizedét realizáló szállodákban 5,1 százalékos volt a növekedés mértéke. A külföldi vendégéjszakák száma valamennyi turisztikai régióban nőtt.

A belföldi vendégek száma 13 százalékkal bővült, és meghaladta a 744 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom az üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A vendégéjszakák száma a Tisza-tó kivételével valamennyi turisztikai régióban nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága 2,3 százalékponttal, 44,8 százalékra nőtt.

Az összes bruttó árbevétel 11 százalékkal (27 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,3 százalékkal (14 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 24 százalékkal (6 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 4,7 százalékkal (6 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 7,1, a belföldi 12 százalékkal magasabb volt az előző év januárinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 12 százalékkal többet, több mint 1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1709 szálláshelyen, köztük 786 szállodában fizethettek a vendégek.

2018. január 31-én az előző év azonos időpontjához képest 80 egységgel több, 2480 kereskedelmi szálláshely működött az országban. A kiadható szobák száma 1,8 százalékkal nőtt.

Kiemelt kép: Takarítók Európa első, magyar fejlesztésű okostelefonos alkalmazással vezérelhető szállodájában, a KViHotel Budapestben. MTI / Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik