Üzleti tippek

Örülhettek a szállodások februárban is

2018. februárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,4 százalékkal nőtt, és megközelítette a 777 ezret, a vendégek száma pedig 6,4 százalékkal emelkedett. A vendégéjszakák kilenctizedét realizáló szállodákban 5,4 százalékos volt a növekedés mértéke. A külföldi vendégéjszakák száma Nyugat-Dunántúl kivételével valamennyi turisztikai régióban nőtt.

A belföldi vendégek által eltöltötteké 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki, és meghaladta a 784 ezret, a vendégek száma pedig 10 százalékkal bővült. A vendégéjszakában mért forgalom az üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A belföldi vendégéjszakák több mint nyolctizedét realizáló szállodákban 10 százalékos volt a növekedés. A belföldi vendégforgalom csak a csekély részesedéssel bíró Tisza-tónál csökkent, jelentette a KSH.

A szállodák szobakihasználtsága 3,1 százalékponttal, 50,9 százalékra nőtt. Az összes bruttó árbevétel 12 százalékkal (26 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 11 százalékkal (14 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 25 százalékkal (7 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 1,4 százalékkal (6 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 11, a belföldi 12 százalékkal magasabb volt az előző év februárinál.

  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 9,9 százalékkal többet, több mint 1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1701 szálláshelyen, köztük 779 szállodában fizethettek a vendégek.

2018. február 28-án az előző év azonos időpontjához képest 79 egységgel több, 2462 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A kiadható szobák száma 2,8 százalékkal nőtt.

2018. január–februárban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 9,7 százalékkal több, összesen 3,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 7,5 (1,6 millió), a belföldi vendégek 12 százalékkal több (1,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 2,7 százalékponttal 47,7 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 12 százalékkal több, 52 milliárd forint bruttóárbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 10 százalékkal nőtt, és meghaladta a 28 milliárd forintot.

És ezt olvasta már?:

Az ország minden turistaszállását, az airbnb-ket is bekötik a NAV-hoz
A kormány szigorít: minden ágyhoz online kasszát kell bevezetni, de kompenzálják is a piac szereplőit.

Kiemelt kép: Recepció az újonnan megnyílt Hotel Clark szállodában az I. kerületi Clark Ádám téren 2018. április 5-én. MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik