Belföld

Az ország minden turistaszállását, az airbnb-ket is bekötik a NAV-hoz

Súlyos szigorítások várnak a hazai turisztikai szektorra.

A 24.hu információja szerint még az idén kötelezővé tehetik a NAV-hoz bekötött online kassza bevezetését az összes magyar turisztikai szálláshely üzemeltetője számára. A kemény szabályok alól nem kapnak felmentést az airbnb-k, a sátorhelyeket kínáló kempingek és a magánszállások sem. Ha valaki megpróbálja kijátszani a szigorítást, a hatóság három hónapos bezárással sújthatja.

A turisztikai vállalkozásokat azzal kompenzálják majd, hogy 18-ról 5 százalékra viszik le a szálláshelyek áfáját, legalábbis, ha a kormány elfogadja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatát.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy korábbi beszélgetésen azt mondta, hogy a hivatalosan nyilvántartott szálláshelyek jelenleg 100 ezer férőhelyet biztosítanak országszerte, de van még további 60 ezer olyan férőhely, amely bejelentés nélkül működik.

Guller már akkor felvetette, hogy az online kasszák előnye az lenne, hogy a bevezetés után nemcsak félig becslésen alapuló statisztikák, hanem naprakész, pontos adatok állnak majd rendelkezésre arról, hány külföldi érkezett az országba, és meddig tartózkodnak itt. Az állam pedig szükség esetén kampányokkal be tudna avatkozni a folyamatokba – mondta.

Guller Zoltán
Fotó: Nagy Lajos / MTI

Keret pedig bőven lesz az ilyen típusú beavatkozásokra.

  • Összesen 20 milliárd forint áll majd rendelkezésre úgynevezett országmarketing kampányokra, amelyeket a 12 legtöbb, Magyarországra látogató turistát adó országban költenek majd el. A marketing azonban csak egy kisebb része a turizmusra szánt kormányzati pénzeknek.
  • A Kisfaludi program keretében 300 milliárd forintnyi kormányzati támogatásra lehet pályázni kisebb hotelek, panziók létesítésére.
  • Ősztől pedig egy másik 300 milliárdos keretet is megnyitnak konyhatechnológiai felújításokra.
  • Tavaly óta 828 milliárd ment el úgynevezett turisztikai attrakciók létrehozására. Ebből a költségvetési és uniós vegyes keretből finanszírozzák a többi között a Sátoraljaújhely melletti, üveghídként beharangozott függőhíd építését és balatoni strandok felújítását is.

Mészáros Lőrinc egyébként épp tavaly vette át az irányítást az egyik legnagyobb balatoni turisztikai cég, az egykor állami Balatontourist felett, és azóta is dinamikusan terjeszkedik újabb és újabb tóparti hotelek, szálláshelyek megszerzésével.

A MTÜ vezetője azt állítja, hogy a hatalmas beruházások után az állam 2020-tól kivonul az ágazatból. Ennek feltétele azonban az, hogy a következő időszakban létrejöjjön az ország 12 turisztikai térsége, amelyet a felfuttatott helyi vállalkozások tartanak majd fenn.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik