Üzleti tippek

Brexit-sokk: hamar felejtenek a befektetők

A jegybankok védőszárnyai alatt hamar túljutottak a befektetők a Nagy-Britannia uniós kilépését jelentő Brexiten. A részvénypiacok már ledolgozták a sokk okozta esést, miközben a kötvénypiaci hozamok továbbra is mélyponton vannak.

A közeledő amerikai elnökválasztás és a geopolitikai feszültségek azonban okozhatnak még meglepetéseket, amelyek jelenleg nincsenek beárazva, ezért a következő hónapokban inkább a hosszú távú befektetési stratégiát érdemes szem előtt tartani.

Fokozott óvatosság

Nagy kérdés, hogy milyen megállapodás születik majd a britek és az Európai Unió között, de az biztos, hogy a részvénypiacok már most túljutottak a Brexiten: nemhogy ledolgozták a népszavazást követő 7-8%-os zuhanást, de az azt megelőző szintekhez képest is emelkedni tudtak.

„A brit kilépés várható gazdasági következményei miatt lejjebb faragott uniós növekedési kilátások alapvetően negatívan hatnának a tőzsdei cégek profittermelő képességére, és ezen keresztül részvényeik árfolyamára is. Ez azonban a befektetőket láthatóan nem érdekli. Sem ezt, sem a közelgő amerikai elnökválasztás vagy a geopolitikai feszültségek kockázatait nem árazták be a tőzsdék. Úgy tűnik, a jegybankok olyannyira megnyugtatták a befektetőket, hogy ismét a hozamkeresés fűti a részvénypiacokat. A mostani árfolyamok ezért túlértékeltek, így a következő hetekben óvatosság indokolt a tőzsdékkel szemben” – javasolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A Budapesti Értéktőzsde várható profitnövekedése kiemelkedően jónak mondható: míg nálunk kétszámjegyű profitra számíthatnak a befektetők, addig a környező országokban nagyítóval kell azt keresni, sőt a lengyeleknél kifejezetten profitzuhanás van. „Habár a várakozások szerint még további 10% körüli emelkedés lehet a hazai papírokban, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a befektetők jelenlegi kockázatvállaló hangulata megmaradjon” – fejtette ki a befektetési szakember.

Mélyponton a hozamok

Az amerikai gazdaság továbbra is erős, a munkaerő-piaci folyamatok kedvezőek, az Egyesült Államok központi bankja, a Fed mégis óvatosabb hangnemre váltott, és kérdésessé vált az idei kamatemelés. Eközben az Európai Központi Bank (EKB) is a piacok mögött áll, és hamarosan újabb élénkítő lépések mellett dönthet.

„A jegybankok támogató politikájának köszönhetően a kötvénypiaci hozamok globálisan mélyponton vannak, ahonnan egyre nagyobb esélye van az emelkedésnek. A Fed tavaly év végéhez hasonlóan idén is meglephet minket a kamatemeléssel, és az EKB kötvényvásárlási program is egyre inkább a végéhez közeledik. Így, ha nem is a következő hetekben, de év vége felé már újból emelkedés jöhet a kötvénypiacokon” – véli Kovács Mátyás.

„A jelenlegi környezetben is pozitív hozamot kínáló magyar állampapír-keresletnek rövid távon jót tehet az MNB 3 havi betétekre tervezett korlátozása, míg év vége felé a Moody’s várt felminősítése lendítheti meg a hazai kötvénypiacot. Mivel azonban a jegybanki intézkedéseket még nem ismerjük pontosan, és a hitelminősítő értékelése is kérdéses, így ez a hozamnövekedés egyelőre bizonytalan” – tette hozzá a befektetési szakember.

Szélesedő forint-árfolyamsáv

A Brexit utáni piaci bizonytalanság a devizákra is hatással van, ami önmagában nem szükségszerűen gyengíti a forintot, arra azonban számítani kell, hogy az ingadozások – bármilyen irányba – megnőnek, és az eddiginél szélesebb sávban, 310-320-as mozoghat az euró.

Nyersanyagok: megáll a lendület

Míg a nyersanyagpiac – az olajár korrekciójának köszönhetően – az első félévben közel 10%-ot hozott, a második félévben a szakértő itt sem vár ilyen jó teljesítményt. A keresleti oldalon a politikai és gazdasági kockázatok miatt fokozódik az óvatosság, míg a kínálati oldalon az eddig kieső kapacitások lassan visszatérhetnek az emelkedő árak hatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik