Üzleti tippek
LONDON, ENGLAND - JUNE 25:  An American tourist stands near the Houses of Parliament the day after the majority of the British public voted to leave the European Union on June 25, 2016 in London, England. The weakening of the pound against other currencies could mean good news for foreigners wishing to travel to the UK. The ramifications of the historic referendum yesterday that saw the United Kingdom vote to Leave the European Union are still being fully understood. The Labour leader, Jeremy Corbyn, who is under pressure from within his party to resign has blamed the 'Brexit' vote on 'powerlessness', 'austerity' and peoples fears over the issue of immigration.  (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Brexit-sokk: hamar felejtenek a befektetők

24.hu
24.hu

2016. 07. 21. 13:20

A jegybankok védőszárnyai alatt hamar túljutottak a befektetők a Nagy-Britannia uniós kilépését jelentő Brexiten. A részvénypiacok már ledolgozták a sokk okozta esést, miközben a kötvénypiaci hozamok továbbra is mélyponton vannak.
Korábban a témában:

A közeledő amerikai elnökválasztás és a geopolitikai feszültségek azonban okozhatnak még meglepetéseket, amelyek jelenleg nincsenek beárazva, ezért a következő hónapokban inkább a hosszú távú befektetési stratégiát érdemes szem előtt tartani.

Fokozott óvatosság

Nagy kérdés, hogy milyen megállapodás születik majd a britek és az Európai Unió között, de az biztos, hogy a részvénypiacok már most túljutottak a Brexiten: nemhogy ledolgozták a népszavazást követő 7-8%-os zuhanást, de az azt megelőző szintekhez képest is emelkedni tudtak.

„A brit kilépés várható gazdasági következményei miatt lejjebb faragott uniós növekedési kilátások alapvetően negatívan hatnának a tőzsdei cégek profittermelő képességére, és ezen keresztül részvényeik árfolyamára is. Ez azonban a befektetőket láthatóan nem érdekli. Sem ezt, sem a közelgő amerikai elnökválasztás vagy a geopolitikai feszültségek kockázatait nem árazták be a tőzsdék. Úgy tűnik, a jegybankok olyannyira megnyugtatták a befektetőket, hogy ismét a hozamkeresés fűti a részvénypiacokat. A mostani árfolyamok ezért túlértékeltek, így a következő hetekben óvatosság indokolt a tőzsdékkel szemben” – javasolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A Budapesti Értéktőzsde várható profitnövekedése kiemelkedően jónak mondható: míg nálunk kétszámjegyű profitra számíthatnak a befektetők, addig a környező országokban nagyítóval kell azt keresni, sőt a lengyeleknél kifejezetten profitzuhanás van. „Habár a várakozások szerint még további 10% körüli emelkedés lehet a hazai papírokban, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a befektetők jelenlegi kockázatvállaló hangulata megmaradjon” – fejtette ki a befektetési szakember.

Mélyponton a hozamok

Az amerikai gazdaság továbbra is erős, a munkaerő-piaci folyamatok kedvezőek, az Egyesült Államok központi bankja, a Fed mégis óvatosabb hangnemre váltott, és kérdésessé vált az idei kamatemelés. Eközben az Európai Központi Bank (EKB) is a piacok mögött áll, és hamarosan újabb élénkítő lépések mellett dönthet.

„A jegybankok támogató politikájának köszönhetően a kötvénypiaci hozamok globálisan mélyponton vannak, ahonnan egyre nagyobb esélye van az emelkedésnek. A Fed tavaly év végéhez hasonlóan idén is meglephet minket a kamatemeléssel, és az EKB kötvényvásárlási program is egyre inkább a végéhez közeledik. Így, ha nem is a következő hetekben, de év vége felé már újból emelkedés jöhet a kötvénypiacokon” – véli Kovács Mátyás.

„A jelenlegi környezetben is pozitív hozamot kínáló magyar állampapír-keresletnek rövid távon jót tehet az MNB 3 havi betétekre tervezett korlátozása, míg év vége felé a Moody’s várt felminősítése lendítheti meg a hazai kötvénypiacot. Mivel azonban a jegybanki intézkedéseket még nem ismerjük pontosan, és a hitelminősítő értékelése is kérdéses, így ez a hozamnövekedés egyelőre bizonytalan” – tette hozzá a befektetési szakember.

Szélesedő forint-árfolyamsáv

A Brexit utáni piaci bizonytalanság a devizákra is hatással van, ami önmagában nem szükségszerűen gyengíti a forintot, arra azonban számítani kell, hogy az ingadozások – bármilyen irányba – megnőnek, és az eddiginél szélesebb sávban, 310-320-as mozoghat az euró.

Nyersanyagok: megáll a lendület

Míg a nyersanyagpiac – az olajár korrekciójának köszönhetően – az első félévben közel 10%-ot hozott, a második félévben a szakértő itt sem vár ilyen jó teljesítményt. A keresleti oldalon a politikai és gazdasági kockázatok miatt fokozódik az óvatosság, míg a kínálati oldalon az eddig kieső kapacitások lassan visszatérhetnek az emelkedő árak hatására.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

bee isolated on black background
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.