Gazdaság

A piac teljesen kiheverte a Brexitet, szárnyalnak a részvényindexek

Nyilván okozott egy jelentős pánikot a britek az EU-ból történő kiválásának meglepetésszerű megszavazása, de amilyen gyorsan jöttek a medvék, úgy el is kergették őket a bikák. Csak a font maradt padlón, minden más jó állapotban van, és amíg zéró a kamat, nem is lesz itt változás.

Még a FTSE 100 angol részvényindex is kiheverte a nagy “Brexit-sokkot”, nem beszélve az amerikai részvény indexekről, ahol az SP500 és a Dow Jones ipari index is történelmi rekord magasságokba szökkentek a napokban. Ez a regenerálódás pár nap leforgása alatt megtörtént. Amikor a piac az első hírek hallatán pánikolt, a fejlett piaci kötvényhozamok jókorát estek (ami ez esetben erősítette őket), de a korábban még kevésbé biztonságosnak ítélt eszközök irányába is megindultak a befektetők – összegzi Tóth András, a Geo Professional Portfolio Zrt. senior portfólió kezelője.

Talán csak a font nem tudott feltápászkodni és a Bank of England csütörtökön kénytelen lesz a már amúgy is történelmi mélységbe vágott kamatán tovább vágni. A szakember szerint, amíg a világ nagy gazdaságaiban a kamatok ilyen mélységben, helyenként negatív tartományban találhatóak, addig nem is kell arra jelentősen számítani, hogy a piaci befektetések esetén az új beszállók lemaradtak volna további hozamokról. Ezzel együtt a kockázatkezelés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, a diverzifikáció most is nagyon fontos – fejtette ki Tóth András.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik