Üzleti tippek

Erős Antónia: újratervezés szükséges a civil szférában is

Ahogy az elmúlt években szűkültek a vállalatok forrásai, úgy kerültek nehezebb helyzetbe a nonprofit szervezetek is, hiszen jelentősen megcsappantak a céges támogatások. A pozitív kivételek közé sorolható, hogy idén a vállalkozásokon kívül már a civilszervezetek is pályázhattak az Invitel InnoMax Díjra.

A szakmai zsűri tagja volt Erős Antónia híradós műsorvezető, aki maga is jól rálát az alapítványok, egyesületek működésére, hiszen 10 éve alapította az Egy Csepp Figyelem Alapítványt.

Az Invitel 2009-ben azzal a céllal hozta létre az InnoMax Díjat, hogy ösztönözze az üzleti innovációkat, és felhívja a figyelmet a sikeres magyar vállalkozásokra. A díj a kezdetekhez képest jelentősen átalakult és kibővült.

2014-ben a civil kategória nyertese a Kék Vonal Alapítvány lett. A szervezet az eltűnt gyermekek internetes keresését tenné hatékonyabbá, ehhez kérték az Invitel segítségét. A speciális honlap, illetve online keresési modul létrehozásában az ORFK is együttműködik az alapítvánnyal. Érdekesség, hogy idén a nagyvállalati kategóriát is egy civilszervezet nyerte. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége egy speciális online jelnyelvi tolmácsszolgálatot hozott létre, amelynek jelenleg a tesztelése zajlik.

Erős Antónia zsűritagként úgy látja, hogy sikeres kezdeményezés az InnoMax Díj civil kategóriában történő meghirdetése.

„Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy egy vállalat biztosít egy keretösszeget, és azt szétosztja a különböző cégek és szervezetek között. Az InnoMax Díj lényege az együttműködés, vagyis mindkét félnek – így a támogatónak és a támogatottnak is – kellenek az ötletei, a szakmai tudása, az eszközei, és a közös munka során jöhetnek létre a sikeres projektek és fejlesztések” – tette hozzá.

Erős Antónia szerint a 2014-es versenyben az új kategória pályaműveit két részre lehetett bontani. Számos olyan alapítvány és egyesület volt, amelyek a munkájukhoz, a mindennapi élethez szükséges eszközökre pályáztak. A másik oldalon viszont már több olyan pályázati anyagot is kaptak, amelyekben a kreatív fejlesztési ötletek megvalósításához kértek segítséget a szervezetek.

Érdemes megújulni

A híradós műsorvezető abban bízik, hogy a nonprofit szféra is egyre jobban ráébred arra, hogy érdemes innovációkban gondolkodni. Szerinte egyik szervezet sem gondolhatja azt, hogy hosszú távon is tud úgy működni, hogy mindig ugyanazokat az utakat járja be. Ha ezt felismerik az alapítványok, egyesületek, akkor már „egyenes út vezet ahhoz, hogy jövőre pályázzanak az InnoMax Díjra is”.

Nézze meg az idei InnoMax Gáláról készült összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik