Üzleti tippek

A jövőben videotolmács segíti a hallássérülteket

FN24
FN24

2014. 08. 13. 14:15

Egy speciális online tolmácsszolgáltatás segítségével a jövőben akadálymentessé válhat az ügyintézés a hallássérültek számára. Jelenleg a rendszer tesztelése zajlik, a fejlesztés telekommunikációs és informatikai elemeit az Invitel biztosítja.

Korábban a témában:

Várakozáson felüli érdeklődés kíséri a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) videotolmács-szolgáltatását. A Közép-Európában is egyedülálló fejlesztésben az Invitel is komoly részt vállal: a projekt kifejlesztésén és megvalósításán túl a telekommunikáció, a hálózat- és szoftverfejlesztés, valamint a hardverelemek biztosításáért egyaránt felel.

A rendszert 2014 márciusa óta maguk az érintettek tesztelik mindennapi helyzetekben: jelenleg körülbelül 780 siket és nagyothalló ember használja hivatali ügyintézéskor, a munkahelyen vagy éppen az egészségügyi ellátások alkalmával. A nagy adatmennyiség és több ezer felhasználó gördülékeny kezelésére tervezett rendszer kiválóan bírja a terhelést, a szoftverkörnyezet finomhangolása által pedig egyre jobban igazodik az érintettek igényeihez.

Innovációs díjat nyertek

A tolmácsszolgáltatás idén InnoMax Díjat nyert, a SINOSZ fejlesztése iránt már az Egyesült Államokból is érdeklődnek.

Sikeres a tesztüzem

A KONTAKT Tolmácsszolgálat legfőbb előnye, hogy a kommunikáció során nincs többé szükség a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére: az érintettek táblagépen, okostelefonon vagy számítógépen keresztül is elérhetik a videotolmács-szolgáltatást.

Magyarországon körülbelül 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló ember él

„Az a célunk, hogy közülük minél többen vegyék igénybe ezt a szolgáltatást, és a tesztidőszak végéig, vagyis 2015. február 28-ig országszerte általánossá váljon a használata. Ennek érdekében közel 1250 kölcsön tabletet biztosítunk azoknak a jelentkezőknek, akik nem rendelkeznek a teszteléshez megfelelő saját számítógéppel vagy okostelefonnal. Mindössze néhány hónap alatt máris 780-an vették igénybe ezt a lehetőséget. A szövetség ugyanakkor fontosnak tartja, hogy ne csak a célcsoporttal ismertesse meg a fejlesztést, hanem a halló társadalommal is, hiszen ez az egyedülálló rendszer valódi kommunikációs hidat képezhet a siket, illetve nagyothalló és a halló emberek között” – összegezte Ormódi Róbert, a SINOSZ ügyvezető igazgatója.

Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója a fejlesztés kapcsán elmondta: „hazai ICT-szolgáltatóként kiemelten fontosnak tartjuk, hogy olyan projektek megvalósításában is részt vegyünk, amelyek a technológiai megoldások komplexitásán túl társadalmi ügyeket is felkarolnak. Az Invitel egyik vezetőjeként és magánemberként is örömmel tölt el, hogy részt vehetünk ebben az egyedülálló projektben, amihez teljes körű szolgáltatást nyújtunk. A vállalat elkötelezett a SINOSZ célkitűzései és tevékenysége iránt, így a jövőben még szorosabbá kívánjuk fűzni az együttműködést”.

Részletek a technológiai háttérről

A szolgáltatás telekommunikációs elemei az Invitel országos távközlési hálózatán keresztül valósultak meg. Az informatikai rendszerelemek és a szerverek is Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, a vállalat Kozma utcai DataCenterében kaptak helyet. Ahhoz, hogy a jeltolmácsközpontok az eszközökkel biztonságosan kommunikálhassanak, az Invitel menedzselt bérelt vonali internetszolgáltatást, valamint IP-alapú hangszolgáltatást is biztosít.

Az info- és telekommunikációs vállalat szállította a projekthez a teljes eszközkészletet is: a táblagépeket és a hardvereszközöket. A szoftver-technológiai hátterhez (vagyis az integrált kép-, hang- és üzenet-közvetítő platform lefejlesztéséhez) pedig az Invitel az E-Group ICT Software-t választotta partneréül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.