Üzleti tippek

Fejlesztés nagyban – Innovációs elismerést kapott a Bonafarm

Az Invitel idén már ötödik alkalommal osztotta ki az InnoMax Díjakat. A nagyvállalati kategóriában második helyezést ért el a Bonafarm Zrt., a vállalat ICT-partnere az Invitel.

„Az InnoMax Díj az üzleti életben elég komoly figyelmet kap ma Magyarországon. Ha az innovációs versenyen eredményesen szerepel egy cég, akkor az több szempontból is támogatja az adott társaság megítélését. Például a vállalatunk esetében az, hogy a dobogósok között voltunk, mutatja, hogy valóban fontos számunkra az innováció, és ez az elismerés a későbbi beszerzési tendereken is javíthatja a pozíciónkat” – részletezte Bodnár Jenő, a Bonafarm Zrt. informatikai szolgáltatások vezetője.

Az élelmiszeripari vállalat egy komplex, saját fejlesztésű számlakezelő rendszerrel pályázott, amely szervezeti és technikai innovációt is tartalmaz. A Bonafarm Adminisztrációs Központ számlakezelő és számlaiktató rendszere a cégcsoport tagvállalatai számára biztosítja a szállítói számlák egységes, központi kezelését és adminisztrációját. Ide tartozik többek között a beérkező számlák szkennelése, előfeldolgozása, számviteli ellenőrzése, illetve a nem megfelelő dokumentumok esetében a hibajavítási folyamat elindítása és követése is.

„A fejlesztésnek köszönhetően jelentős költségcsökkenést értünk el, a késedelmekből fakadó kötbér mértékét is csökkentettük, valamint növeltük a cashflow-t” – összegezte a szakember.

Megtérül az innovatív beruházás

Bodnár Jenő szerint fontos látniuk a cégeknek, hogy megéri fejleszteni, és hatékonyabbá tenni a működésüket, a megtérülés pedig például egy jól felépített informatikai projektnél utólag nagyon jól kimutatható és nyomon követhető.

Az IT-szakember úgy véli, hogy a nagyvállalatok esetében teljesen érthető, ha elsősorban belső fejlesztésekben gondolkodnak, főként, ha megfelelő szakmai tudással és háttérrel rendelkeznek. Az új számlakezelő rendszer kidolgozása a Bonafarm Zrt.-nél is „házon belül” történt, ami jóval gördülékenyebb, gyorsabb munkát tett lehetővé, mintha külső megoldást választottak volna. A különbség szerinte nem a szakmai kompetenciában keresendő, egyszerűen a belső megvalósítás esetén sokkal gyorsabb az egyeztetés, a módosítási folyamat, míg a külső projekteknél a szerződési feltételek és a kötelező protokoll elnyújthatja a fejlesztési időszakot.

Ezzel együtt a számlakezelő rendszer működtetéséhez bevontak külső cégeket is. Így például ICT-partnerük az Invitel: az infokommunikációs vállalat a távoli telephelyek közötti kapcsolatot az IP-VPN szolgáltatással biztosítja számukra.

A Csányi Sándor érdekeltségi körébe tartozó Bonafarm Csoport 11 tagvállalatból áll, és országszerte 5500 munkavállalót foglalkoztat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik