Üzleti tippek

Orbán: tovább javulhat a fogyatékossággal élők foglalkoztatása

Elindult a hallássérültek kommunikációját segítő, videoalapú tolmácsszolgáltatás tesztidőszaka. A miniszterelnök szerint az új rendszerrel olyanoknak is megadatik a munka lehetősége, akik fogyatékosságuk miatt eddig nem tudtak dolgozni.

A kormányfő a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) székházában tartott hétfői ünnepségen kiemelte: a fogyatékossággal élők munkanélkülisége az elmúlt négy évben 40 százalékkal csökkent, ma 16 ezerrel többen dolgoznak közülük, mint korábban.

A tolmácsprogramról – amely körülbelül 70 ezer, később pedig akár százezer ember életét is megkönnyítheti majd – úgy fogalmazott: ez esély arra, hogy a hallássérülteket teljes egészében be lehessen vonni a társadalom közös életébe, és hogy tovább javuljon a foglalkoztatottságuk.

Az 526 millió forintos beruházással létrejövő, országos lefedettségű rendszer például hivatali ügyintézéskor, a munkahelyen, az oktatásban vagy az egészségügyi ellátás során is segítheti a siketeket, a siketvakokat és a nagyothallókat.

Az Invitel is részt vesz a programban

A tolmácsszolgálat telekommunikációs elemei az Invitel országos távközlési hálózatán keresztül valósulnak meg. Az informatikai rendszerelemek számára szintén a vállalat biztosít elhelyezést Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, az Invitel Kozma utcai DataCenterében. Ugyanebben a központban találhatók a tolmácsszolgálat rendszerét kiszolgáló szerverek is.

Az ünnepségen Kósa Ádám SINOSZ-elnök és európai parlamenti képviselő elmondta: az országos rendszer előnye, hogy a jelnyelvi tolmácsszolgálatokat költséghatékonyabbá, a közszolgáltatásokat elérhetőbbé teszi az érintettek számára, és talán a legfontosabb, hogy a szolgáltatás sürgősségi hívásokat is fogad.

Hogyan működik a tolmácsszolgálat?

A program kétféleképpen vehető igénybe. Ha az ügyfelek eltérő helyszínen vannak, a hallássérült felhívja a videorendszeren keresztül a tolmácsot, aki azonnal hívja a kért halló személyt, így a jeltolmácson keresztül a hallássérült és a halló ember hatékonyan kommunikálhat egymással.

Ha a hallássérült ügyfél azonos helyszínen tartózkodik azzal a halló társával, akivel kommunikálni akar, felhívja a rendszer segítségével a tolmácsot, aki így videón keresztül van jelen. A párbeszéd akadálymentesítése igény szerint jelnyelven, írásban vagy hangzó nyelven történik.

A 2015. február 28-ig tartó próbaidőszakban csak érvényes SINOSZ-tagsággal rendelkező hallássérültek vehetik igénybe ingyenesen a szolgáltatást. A tervek szerint a legtöbb kormányablakot is akadálymentesítik majd.

A nemzetközi szinten jól ismert programot az Új Széchenyi Terv keretében uniós finanszírozással vezetik be Magyarországon. A szolgáltatás egyaránt működik számítógépről, okostelefonról és táblagépről is.

A program részletei az skontakt.hu címen érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik