Üzleti tippek

Indul az akcióvadászat

Akár több tízezer forintot is spórolhat az a turista, aki akciós utak közül szemezget, vagy kivárja a last minute ajánlatokat. A külföldi kínálatokkal még így sem mindig versenyképesek a hazai szervezők.

Honfitársaink egyre nagyobb számban pihennek itthon, a wellness-szállodák főként a hosszú hétvégéken telnek meg. Sokan mégis inkább külföldön nyaralnak. A fejenként százezer forintnál olcsóbb, egyhetes külföldi utakat többen választják, mint korábban. A kevés pénzből gazdálkodók, illetve a gyermekes családok Horvátország felé veszik az irányt, ahol viszonylag kedvező áron foglalhatók apartmanok. Ráadásul már a távolabbi adriai célpontok is gyorsan elérhetők, köszönhetően annak, hogy az autópálya már Makarskáig megépült.

Hullámok vonzásában

A mediterrán térség népszerűsége töretlen, a legkedveltebb célpont Görögország, Spanyolország, Ciprus, Törökország, Málta, Olaszország egyes területei, de az észak-afrikai országok is kihagyhatatlanok charterekkel. Alternatívát kínálnak a szardíniai vagy a korzikai apartmanok, bár azokat augusztusban a fellendülő belföldi turizmus miatt a korábbi ár többszöröséért kínálják. A kedvező árú repülőjegyeknek, valamint a júliusban és augusztusban akciókat hirdető városi hoteleknek köszönhetően a tengerparttól távolabbi városlátogatások is népszerűek.

A rendszerváltás előtt divatos körutazások ismét reneszánszukat élik – jelezte lapunk érdeklődésére Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezető igazgatója. A tehetősebbek körében trendi vállalkozásnak számít a hajós körutazás, és a szabadság jegyében sokan választják a repülős és autós nyaralásokat ötvöző ún. fly and drive programokat más földrészeken. Társaságukkal szívesen bérelnek vitorlást az Adrián is.

A leggazdagabbak egy része nyáron egzotikus úti célt tűz ki, többségük mégis Európában marad. Körükben is a tengerpart számít slágernek, csak éppen a magasabb kategóriájú szállodákat keresik. Akadt olyan család, aki elegáns görögországi hotelszobáért egy hétre – májusban – mintegy 600 ezer forintot fizetett.

Ki korán kel…

Élményosztók


Az utazási irodák kínálatai mellett megjelentek olyan web2-es szolgáltatások, ahol a felhasználók olvashatnak utazási élményekről, képeket, videókat nézhetnek az adott szállodáról, régióról. A böngészők értékelik a szállodák szolgáltatásait, a kiszolgálást, az összbenyomást. A hazai piacon elsőként az Ongo.hu kínál ilyesmit látogatóinak.
Tudta-e?

Hét olyan új légitársaság, a Royal Jordanian, a Lybian Arab Airlines, a Fly Air, a Clickair, a Meridiana, a Smartwings és a KD Avia szerepel a 2007-es nyári menetrendben, amelyek tavaly nyáron még nem jártak Ferihegyre.

Tavaly sokan lemaradtak a külföldi nyaralásról. Otthonukban a televízióban közvetített sporteseményekre „tapadtak rá”, és legfeljebb csak rövidebb ideig pihentek a határokon túlon. Déri Tamás, a Tensi csoport online vezetője úgy véli, 2006-ban a korábbinál többen kezdték visszafizetni hiteleiket, rendezni lízingjeiket, így kevesebb pénz jutott külföldi kikapcsolódásra.
Előszezoni akció keretében a Vistánál húsz százalékkal több utas foglalt, mint tavaly, számos irodában viszont arról panaszkodnak, hogy az idei szezon gyengén kezdődött. A Tensi május közepén intenzív online és hagyományos kampányba kezdett. Sokan akcióznak, és az indulás előtt néhány nappal meghirdetett last minute-ükből is nagy lesz a kínálat.

Az utazási katalógusokat már a szezon elején érdemes volt alaposan böngészni, mielőtt valaki külföldre indult. A kínálati piacon az irodák first minute ajánlatokkal kezdték a szezon. „Amerikában ezt early birdnek hívják, hiszen az jut hozzá, aki a madarakhoz hasonlóan a legkorábban ébred” – magyarázza Földi Katalin, a Chemol Travel kereskedelmi vezetője. Nálunk előszezoni kedvezmény a neve, és irodától függően a katalógus áraiból 5–20 százalékos kedvezményre jogosítja fel az ügyfeleket. A Chemol Travel akkor akciózza útjait, ha megtorpannak a foglalások. Ez főleg a tengerparti üdüléseket érinti, az egyre népszerűbb fly and drive programokat és a repülős körutazásokat jóval kevésbé.

Utazásainkról az irodák tapasztalata szerint az utolsó pillanatban döntünk. Elsősorban nem úti célt választunk, hanem pénztárcánk vastagságán kívül azt vesszük figyelembe, hogy éppen mikor van időnk szabadságra menni. Ekkor elindulunk shoppingolni, elkezdjük az akcióvadászatot. Az utaztató cégek akciós útjaikat az indulás előtt már néhány héttel közzéteszik.

Érdemes kivárni, hogy az irodák meghirdessék last minute útjaikat, hiszen így még az olcsóbb nyaralások árából is több tízezer forintot spórolhatunk. Az ajánlatok gyakran eltérnek a korábban megadott paraméterektől, az irodák más, kedvezőbb árú hoteleket ajánlanak az ilyen csomagban, mint katalógusaikban.

Szörfözni érdemes

A hazai utazási irodák katalógusain kívül érdemes végigböngészni az internetes honlapokat és a külföldi irodák kínálatát is, mielőtt döntést hozunk. Aki ezt a lépést az utolsó pillanatra halasztja, legtöbbször még a hazai akciós kínálatoknál is nagyobb nyereséget könyvelhet el.

Tíz évvel ezelőtt Budapestről lehetett a legolcsóbban repülőjegyhez jutni, majd ezt a szerepet Prága vette át, az utóbbi időben pedig Bécs. Talán nem véletlen az sem, hogy az utazást olcsón, gyorsan hirdető magyar utazási portálon, a www.go.hu-n a legjobb árú repülőjegyek között számos bécsi kiindulópontú ajánlat található a magyarok által különösen kedvelt távolabbi célpontokra. A Seychelle-szigetek és Mauritius 126 ezerért, Szingapúr 139 ezerért vagy éppen Caracas 114 ezerért is elérhető az osztrák fővárosból. Igaz, ezek az összegek nem tartalmazzák a különféle adókat, illetékeket, amelyek rendesen megdobják az árat.

Idegen nyelven beszélő, némi utazási tapasztalatot szerzett turistáknak érdemes szörfözni a last minute utazásokra szakosodott német Ltur osztrák honlapján vagy a hasonló profilú Restplatzbörse online iroda oldalán, ahol igen kedvező árakat lehet találni.

Ha ennél is merészebbek vagyunk, kicsit távolabb is nézelődhetünk. Az egyik legnagyobb angol utaztató, a Thomas Cook honlapján például június 17-i indulással 544 fontért kínált kéthetes üdülést Kuba északi partján háromcsillagos szállodában all inclusive ellátással, repülőjeggyel, repülőtéri transzferrel. Igaz, a jegyet Londonból kínálják, de Budapestről több fapados légitársaság közlekedik, így a szolgáltatás nem elérhetetlen.

Fapados távlatok

Diszkont-légitársasággal egyébként nemcsak európai városokat érhetünk el, londoni indulással akár más földrészek is elérhetővé válnak. A FlyGlobespan járatai észak-amerikai, illetve kanadai városokba indulnak, de Fokvárosba is repülhetünk vele. London és Toronto között illetékkel, adóval együtt is körülbelül 110 ezer forintba kerül a legolcsóbb jegy. A kanadai városok és Európa között közlekedő Zoom légitársaság alapárában főétkezés is szerepel, az út során egy snacket kap az utas és korlátlanul fogyaszthat a fedélzeten kínált üdítőkből. Az Oasis légitársaság fedélzetén a hét bármely napján elutazhatunk Londonból Hongkongba. Jegyet illetékkel és adóval együtt akár százezer forintnál olcsóbban is lehet rá kapni.

A kínai nagyvárosból pedig az ugyancsak fapados One-Two-Go fedélzetén a thai fővárosba is eljuthatunk. Bangkokból az indiai Bangalore a Nok Airrel is elérhető. Aki játékszenvedélyének Makaón szeretne hódolni, onnan a Viva Macau légitársasággal utazhat olcsón a Maldív-szigetekre, hogy kipihenje fáradalmait. A legnagyobb ázsiai fapados, az Air Asia X pedig várhatóan júliustól elindítja járatait az öreg kontinensre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik