Üzleti tippek

Kóka nyerte az adóvitát

Az elvárt adó helyett az APEH szigorúbb ellenőrzéssel kívánja elérni, hogy az adót jelenleg nem fizető vállalkozások megfizessenek egy minimális társasági adót – jelentette be közösen Kóka János gazdasági és Veres János pénzügyminiszter. Varga Mihály szerint csak évi 100 milliós bevételű cégek tudtak volna eleget tenni az elvárt adónak, ami az FN szerint 15 millió. Számoljanak velünk! A megoldás havi 25 ezer.

A szerdai kormányülésen Veres János és Kóka János egyeztetett az elvárt adó helyett kialakítandó adópolitikáról. Kialakulni látszik egy javaslat, mely a jogtechnikai részletek megállapítása utána kerülhet az országgyűlés elé. A bejelentéssel eldőlt az elmúlt napok adóvitája, amelynek során a pénzügyi és a gazdasági tárca vezetője esetenként egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatokat tett. Veres János a hét elején még úgy fogalmazott, hogy a komrányülése az elvárt adó új tervezetéről dönt a kabinet, Kóka János kedden pedig kvázi tényként közölte, hogy a már visszavont elvárt adó helyett nem lesz semmilyen más adó.

Nem lesz kollektív bűnösség


Kóka János hangsúlyozta: az adóbevallási és ellenőrzési eljárások átalakításával, fokozásával kívánják elérni, hogy javuljon az adómorál, szélesebb legyen az adózók bázisa, kifehéredjen a szürke- és a feketegazdaság. Mindannyian tudjuk, hogy sok százezren különféle trükkökkel teszik veszteségessé vállalkozásukat, ezt meg kell szüntetni, ám mégsem szabad alkalmazni a kollektív bűnösség elvét – summázta véleményét a gazdasági miniszter.


Kóka szerint a javaslat alapján a törvény meghatározna egy adóalap-minimumot. A javaslat többlet-adatszolgáltatási lehetőséget biztosítana az adóhatóság számára azon cégeknél, amelyeknél az adózás előtti eredmény nem éri el a korrigált árbevétel 2 százalékát. Az elvárt célt új adónem bevezetése nélkül érjük el – ismertette Kóka János.


Túl sok cég veszteséges papíron


Magyarországon indokolatlanul magas a veszteséges cégek száma. 315 ezer társas vállalkozásból papíron 118 ezer veszteséges, 16 ezer pedig nullás – mutatott rá Veres János. A 321 ezer egyéni vállalkozó közül 210 ezer nem fizet adót, közülük 108 ezer veszteséget termel, tette hozzá a pénzügyminiszter. Az feltételezhető, hogy a veszteséges cégek jelentős része elkerüli az adófizetést.


Az adófizetői kör szélesítésére a kormány számos lépést tesz (járulékminimum bevezetése, április 1-től tb-járulék ellenőrzés, évi tízezer vagyonosodási vizsgálat). Az elvárt adó kiváltása esetében azon vitáznak a miniszterek az érdekképviseletei és szakmai szervezetekkel, hogy a megvalósítás megfeleljen az alkotmányosság követelményének, és ne okozzon többlet adminisztrációt a vállalkozások számára, hangsúlyozta Veres.


Varga Mihály elszámolta, a FigyelőNet kiszámolta


Varga Mihály, az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere azzal kapcsolatban, hogy a kormány az intézkedés nyomán 60 milliárdos befizetést remél a 200 ezer veszteséges vállalkozástól, azt hangsúlyozta, hogy ez “illuzórikus”, mivel ez cégenként átlagosan 300 ezer forintos adófizetést jelent, vagyis 100 millió forintos árbevétellel rendelkező vállalkozásokkal kalkulál a kormány – hangzott el a híradásokban, s olvasható a Fidesz honlapján.


Ezzel kapcsolatban a FigyelőNet is számolt, s meglepő eredményre jutott.


Ha kizárólag az árbevétel alapján számolnák a 2 százalékos elvárt adót, akkor a 100 milliós bevétel után nem 300 ezer, hanem 2 millió forintot kellene fizetni az érintett vállalkozásoknak. De, ha megfordítjuk ezt az aránypárt, akkor a 300 ezer forintos összeg 15 millió forintos árbevételt tételez fel, nem 100 milliót. Van különbség.


Persze az eredeti – de elbukott – törvényjavaslat nem is a bruttó árbevétellel számolt volna, hanem az indokolt, bizonyított költségekkel csökkentett részre vetette volna ki a 2 százalékot.


De még ez sem érdekes.


A lényeg, hogy tényleg elhihető-e ma Magyarországon, hogy 200 ezer vállalkozás havonta képtelen lenne 25 ezer forintot kifizetni.


Ez a valóság? – legalábbis a FigyelőNet kérdése szerint.


Két tervezet az adó helyett


Az adó kiváltásáról két változat került a kormány elé. Az első szerint a vállalkozásoknak meg kell fizetni egy minimális adót (a korrigált bevétel 2 százalékának 10, illetve 16 százalékát), melyet a bizonyítottan veszteséges cégek számára nem kell megfizetni.


A második változat szerint az adózás rendjéről szóló törvény határoz meg egy jövedelem- (nyereség-) minimumot minden vállalkozás számára. Ez a jövedelemminimum a társaság korrigált bevételének 2 százaléka. Azon cégek, amelyek kisebb adóalapot vallanak be, kötelesek kitölteni a mellékletet, melyet az APEH erre rendszeresít a bevallási nyomtatványok között. Az adóhatósági eljárás ugyanaz, mint az előző esetben: feldolgozás, kockázatelemzés, kockázatos adózó kiválasztása.


Az ellenőrzési folyamat


Az APEH-nek 30 napja van a kiválasztásra és egy éve az ellenőrzés megkezdésére. Az ellenőrzés két lépésből áll. Az első lépésben a hatóság az elszámolt költségek valódiságát vizsgálja. Míg a második lépésben egy becslésre kerül sor, melyet a bevallás utólagos ellenőrzése alapján állapít meg az adóhatóság. Ha adóelkerülésre vagy egyéb visszaélésre derül fény, akkor a magánszemélyt is kiegészítő nyilatkozat megtételére kötelezi az APEH.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik