Üzleti tippek

Kóka ellenzi az elvárt adót

Sem a gazdasági, sem a pénzügyi tárca nem javasolja a kormánynak az elvárt adót és semmilyen új adónem bevezetését. Ehelyett az adóbevallási és ellenőrzési eljárások átalakításával, fokozásával érnék el a kívánt célt - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Versenyképességi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón.

Az ebből származó többlet-adóbevétel alulmúlja a konvergencia-programban szereplő, az elvárt adótól várt mintegy 60 milliárd forintos bevételt. Negyedévente tekintik majd át, hogy az egyes adóbevételek hogyan teljesülnek. Az adóhivatal ehhez megkapja a szükséges feltételeket. “Ha a kormány szerdai ülésén ezt a javaslatot nem fogadja el, újabb egyeztetési kör kezdődik” – válaszolt Kóka egy újságírói kérdésre.


Veres János pénzügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Kóka a múlt heti kormányülésen még támogatta az elvárt adó átalakítását, és ő azt tekinti irányadónak.

Alkotmányos adóalap minimum

Hétfőn a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel, a két kormánypárti frakció képviselőjének jelenlétében már tárgyaltak arról, hogy hogyan tudnák kiváltani az elvárt adót egy alkotmányos, a vállalkozások számára is elfogadható javaslattal. Hozzátette: a pénzügyi tárca és a gazdasági minisztérium képviselői olyan alternatívát készítettek, amelyet a Versenyképességi Tanács egyhangúlag elfogadott.

A miniszter hangsúlyozta: az adóbevallási és ellenőrzési eljárások átalakításával, fokozásával kívánják elérni, hogy javuljon az adómorál, szélesebb legyen az adózók bázisa, kifehéredjen a szürke- és a feketegazdaság. Mindannyiak tudjuk, hogy sok százezren ócska trükkökkel teszik veszteségesség vállalkozásukat, ezt meg kell szűntetni – summázta véleményét a miniszter.

Kóka szerint a javaslatuk alapján a törvény meghatározna egy adóalap-minimumot. A javaslat többlet-adatszolgáltatási lehetőséget biztosítana az adóhatóság számára azon cégeknél, amelyeknél az adózás előtti eredmény nem éri el a korrigált árbevétel 2 százalékát – ismertette Kóka János.

Az adóelkerülők kiszűrése a cél

A meghatározott alapelvek szerint semmi olyan adatot nem lehetne elkérni a cégektől, amelyek az adóhatóságnál már megvannak, vagy bármilyen más bevallásból kikövetkeztethető lehet. Semmiféle többlet-adminisztratív kötelezettséget nem írnának elő a vállalkozások számára ahhoz képest, amelyek egyébként a könyvelésükben, a főkönyvben szerepelnek, valamint nem lehetne megvásárolni az adóellenőrzés kivédését. Az a feladat, hogy az adóhatóság szűrje ki azokat, akik “bujkálnak” az adófizetés kötelezettsége alól – mondta a gazdasági miniszter.

100-150 millió a tét

A Versenyképességi Tanács ülésén szó esett az Üzletre hangolva programról is. A tárca a programtól éves szinten 100-150 milliárd forintnyi megtakarítást hozhat a vállalkozásoknak. Ennek érdekében a tervek szerint 40 ponton avatkoznak be az adminisztráció, a jogszabályalkotás, a különféle hatósági és államigazgatási eljárások folyamatába. A következő időszakban kormányhatározat készül erről – tette hozzá.

A tanács ülésén szó volt a kutatás-fejlesztés, innovációs stratégia elkészítéséről is. Kóka János közölte: 90 napon belül kerül a kormány elé a részletes cselekvési terv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik