Pénzügy

60 millióval tartozik csak a kistermelőknek a Gici Tej

tehen(960x640).jpg (tehén)
tehen(960x640).jpg (tehén)

Megint van egy olyan magyarországi tejüzem, amely nem fizeti ki a becsületes tejtermelőket, ezzel családokat hoz kilátástalan helyzetbe és tesz tönkre olyanokat, akiknek nincs más lehetőségük vidéken, mint a föld művelése és állatok tartása – írják közleményükben a “Gici Tej Kft. kihasznált és becsapott tejtermelői”.

Az érintettek szerint a Gici Tej Kft., többszöri ígéret és aláírt szerződés ellenére sem tartja be kötelezettségét, többek között 15 kistermelőnek nem fizet ki 60 millió forintot, az általuk megtermelt nyerstej árát.

A termelők egy része, látva a tejüzem ügyvezető-tulajdonosának viselkedését, beszüntette a tejszállítást, akik kitartottak, bízva még az új tulajdonosban, aki minden beszállítót biztatott a termelésre, ígérve az átvett tartozások törlesztését is, azoktól egyik napról a másikra nem vette át a megtermelt tejet, élő szerződéseket rúgva fel.

15-szörös is lehet a tartozás

A termelók szerint a cég ügyvezetője Gad Raveh, aki egy éve vásárolta meg a Kft. üzletrészét a Bakonyi Agrár Kft-től, felelőtlenül, a tartozásokat tovább növelve éli fel az üzem vagyonát, nem törődve az ott dolgozókkal sem /35 fő/, akiknek az utóbbi két hónapban fizetést sem adott.

Amennyiben felszámolják a Gici Tej Kft.-t, nem sok lehetőség marad a tejtermelők kifizetésére, mivel a cég tartozása, a kistermelőknek járó 60 millió forint tizenötszöröse is lehet.

A cégadatok szerint a Bakony Agrár Kft-nek jelzálog jogosultsága van a Gicitej Kft. üzletrészén, ami alapján vissza is vehetné tulajdonosi jogait, de eddig nem tette meg, így igen komolyan felmerül a Bakony Agrár Kft. felelőssége is, hiszen a fennálló tartozás nagyobbik részét a tejtermelők és a többi beszállító felé az előző tulajdonos halmozta fel.

Gyors intézkedés kellene

A jelenlegi helyzetben csak gyors intézkedés tudna változtatni a helyzeten, ami az üzem bérbeadása lehetne, mielőtt minden mozgatható eltűnik a tejüzemből.

Az üzem több, mint három hónapja nem termel, a bérbeadás nem tud megvalósulni, mert a régi és a jelenlegi tulajdonos sem lépi meg azt, ami kötelezettsége lenne, amit az emberi tisztesség megkövetelne, ezzel az ott dolgozókat, a tejtermelőket, a többi beszállító hitelezőt, a helyi közösséget és egy több mint 80 éves tejüzemet tesznek tönkre.

Az érintett tejtermelők mindent megtesznek – tárgyalóasztal mellett és azon túl is – az érdekeik érvényesítéséért, egyúttal kérik a többi tejtermelő szolidaritását, a kormányzat és a hatóságok segítségét és intézkedését a probléma gyors megoldása érdekében – írják a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik