Pénzügy

Nem fog fájni a forintcsere

Úgy tűnik, elég ügyetlennek kell lenni ahhoz, hogy valakinél vagyonkontrollal járjon együtt a hazai papírpénzek cseréje. Vagyis hogy a körmére nézzenek az otthon tartott kápé miatt.

Az új bankjegyek bevezetésével kapcsolatban volt olyan vélekedés, hogy a forintcsere kapcsán ellenőrizhetővé válik a lakosságnál lévő készpénzmennyiség.No és, hogy gondban lehetnek azok is, akiknek nem legális forrásból van nagyobb mennyiségű felhalmozott készpénzük. Vagyis hogy megvalósulhat valamiféle vagyonkontroll.

Kiderítettük, a jelenlegi szabályok alapján valóban van-e félnivalója annak, aki papírpénzzel tömte keményre a vánkosát.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az MNB-nél így lehet majd kicserélni a bankjegyeket

A kiindulópont az, hogy bár 4 éven belül bevezetik az új forintbankjegyeket (legelőször a tízezrest, decembertől), de ettől függetlenül a jelenlegiek még sokáig lehetnek forgalomban. Hogy pontosan meddig, azt még nem közölte az MNB.

Az eddigi gyakorlat alapján azonban arra lehet számítani, hogy további 10-20 évig lehet majd használni a mostani pénzeket, mielőtt kivonnák őket a forgalomból. Ez idő alatt pedig elvileg foroghat a kápé, kicserélődhetnek újra a régi, elspájzolt papírpénzek.

Csak a bankjegykivonás után jöhet az MNB-s csere

A kivonás dátuma előtt egyébként nem is lehet a jegybankban becserélni a régi bankjegyeket újra, csak utána. Akkor viszont gond nélkül. Az MNB által átküldött „Üzleti feltételekben” egyébként nem szerepel, hogy a forgalomból kivont bankjegyek cseréjénél bármilyen adatot el kellene kérni az állampolgártól.

Igaz, ugyanebben a dokumentumban az egyéb rendelkezések fejezetben írják, hogy a pénzmosás megelőzéséről szóló törvénynek meg kell felelniük a készpénzben végzett műveleteknél.

Mit mond a pénzmosás elleni törvény?

Ha valaki mégis átaludná a következő 10-20 évet a párnacihában tartott pénzén, és/vagy egyszerre akarná az egészet lecserélni, akkor azért számíthat némi macerára. Feltéve, hogy nagyobb összegről van szó. Mert ha 3,6 millió forintnál több készpénzzel kopogtat be a bankba (vagy napról-napra/többször ugyanoda alkalmanként legalább 300 ezer forinttal, ami végül kiadja a 3,6 milliót), akkor őt a banknak át kell világítania (be kell kérnie számos adatát) a pénzmosás elleni törvény értelmében.

Plusz ügyfélként nyilatkoznia kell, hogy saját maga nevében jár-e el. Vagyis ennek nyoma marad.

Ha pedig pénzmosás gyanúja merül fel, akkor a bank ezt köteles jelenteni a hatóságnak és megtagadni a megbízás teljesítését. És akkor nyomozás indul. Tehát ebben az esetben tényleg gond lehet a fekete-pénzből.

Az állami pénzmosoda kimenthet

Itt jegyezzük meg, hogy ha valakinek fekete pénze van, annak az állam már megteremtette a menekülőutat. Méghozzá a stabilitási megtakarítási számlával (smsz), amit állami pénzmosodának is gúnyolnak.

Lényege, hogy minimum 5 millió forinttal lehet beszállni, és ha valaki ezt a pénzt készpénzben viszi be, akkor nem firtatják az eredetét, sem azt, hogy leadózta-e. Cserébe legalább 5 évig kell benntartania a számlán a pénzét. Utána patyolat tisztának számít.

Kell-e aggódnunk?

Két szakértőt is megkérdeztünk, szerintük lehet-e kellemetlenségük a forintcsere miatt azoknak, akik kápében tartják a megtakarításaikat. Mindkettejüknek az volt a véleménye, hogy nem. Ruszin Zsolt adószakértő azt mondta, a bankjegyek megújítása nem azt kell hogy jelentse, hogy valaki tárolgassa a pénzét, aztán majd egyszerre cseréje be új bankjegyekre. A postákon például néhány óra alatt több millió forintnak megfelelő pénzt válthat át bárki, méghozzá azonosítás, bejelentés és költség nélkül – jegyezte meg.

A Dr. Vilmányi Adószakértő irodától Kocsis Zoltán sem igazán valószínűsítette, hogy a forintcsere révén ellenőrizhetőbbé válna a készpénzvagyon. Szerinte elég bután kell eljárnia az ügyfélnek ehhez, mert számos lehetősége van a “pénz kicserélésére” még akkor is ha az utolsó pillanatokra hagyná.

A postán tényleg nem világítanak át

Megkérdeztük a Magyar Postát, náluk tényleg azonosítás nélkül válthatunk-e pénzt. Azt a választ kaptuk, hogy pénzérme vagy bankjegy váltását – címletenként legfeljebb 50 darabot – más címletű – címletenként legfeljebb 50 darab – bankjegyre, illetőleg pénzérmére díjmentesen végzik.

Ha viszont a váltásra átadott címlet, vagy a cserébe kért címlet darabszáma meghaladja az 50 darabot, akkor az 50 darabon felüli rész névértéke után díjat számítanak fel. Ha bankjegyet váltunk bankjegyre, akkor az 50 darabon felüli váltási díj 2,45 százalékos, szerződés nélkül. (Akik rendszeres pénzváltók, azok köthetnek szerződést, és így csak 1,84 százalékkal sarcolják meg őket az 50 darab feletti pénzcserénél.)

Kérdésünkre azt is leszögezték: jelenleg nincs érvényben olyan jogszabályi kötelezettség, amely előírná, hogy a Magyar Posta Zrt.-nek készpénzváltáskor ügyfél-átvilágítást kellene végeznie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik