Gazdaság

Nem lesz hol laknunk?

Lakás (Lakás)
Lakás (Lakás)

Ha nem változik valami, akkor brutális problémák elé néz a magyarországi lakáspiac.

Óriási problémák vannak a lakásépítésben – hívja fel a figyelmet a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület. Ha ugyanis maradnak a mai trendek, akkor egy lakásnak nem 100, hanem 600 évet kellene kibírnia.

Hetedannyi új lakás

Alig épül új lakás ma Magyarországon, s ez a helyzet már a válság előtt is így volt. 2013-ban összesen alig több mint hatezer lakás épült, s évek óta kevésbé bővül a lakásállomány, mint kellene ahhoz, hogy 100 évente minden lakás helyett új lakás épüljön. Szakmai számítások szerint ehhez évente 43 ezer lakásra lenne szükség, ám ilyen nagymértékű építkezésre utoljára 2004-ben volt példa – s egyébként 1991 óta ez volt az egyetlen év, amikor sikerült ennyi új használatbavételi engedélyt kiadni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az 1933-as világválság idején is több lakás épült Magyarországon, mint 2012-ben. 15 ezres szint alatti lakásépítésre 1933-ban és 1925-ben volt példa. A világháború alatt, 1943-ban például majdnem 27 ezer lakás épült.

Az unió segíthetne

Az Egyesület szerint ezen úgy lehetne fordítani, ha az állam kiemelten támogatná a lakásépítést. Ehhez azonban újra kellene a rendszert gondolni, hiszen a bankoknál elérhető lakásépítési támogatás (új szocpol), valamint a kamattámogatásos hitelek nem igazán váltak be.

Eközben a jövő évtől induló uniós támogatási ciklus elvben lehetővé tenné, hogy az energetikai és településfejlesztési előnyök miatt uniós támogatással lehessen megkönnyíteni a magyarok lakásépítéseit, lakásfelújításait.

Lejtmenet

Emellett érdemes lenne szerintük finanszírozási konstrukciót kidolgozni az Európai Befektetési Bankkal, amely hosszú távon, kedvező (hozzávetőleg 3-5 százalékos) THM mellett tenné elérhetővé a programba illeszthető lakáscélú kölcsönöket.

Milyenek lesznek 600 év múlva?

S hogy milyenek a lakások, amelyeknek 600 évet kellene kihúzniuk? Megnézheti Ön is az Ígylakunk.hu vándorkiállításán, a budapesti műszaki egyetemen. A KSH adataira alapozó kiállítás a hazai lakásállomány jellegzetes példáit mutatja be. A magyar lakások 56 százaléka családi ház, a lakótelepi lakások összesen 19,5 százalékot tesznek ki, míg a lakóparki épületek csupán 1,75 százalékban képviseltetik magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik