Pénzügy

Hogy bánjunk a magyarokkal – osztrák tanácsadás

A magyarok büszkék, mégis érzékenyek és sebezhetőek – írja a Der Standard osztrák napilap újságírója, aki osztrák üzletembereknek ad viselkedési tanácsokat. Ajánlata értelmében a kormányzati tisztviselőkkel tiszteletteljesen és tartózkodóan kell beszélni.

Bár Ausztriát és Magyarországot összeköti a közös múlt, mégis akadnak olyan finomságok, amelyek megkülönböztetik a két országot az üzleti viselkedés tekintetében – ennek – ha nem is mély – boncolgatására született egy cikk a Der Standard nevű osztrák napilap hasábjain. A cikk szerzője néhány tanáccsal szolgált azoknak az üzletembereknek, akik Magyarországon szeretnének sikeres üzletet kötni:

Az üzleti nyelv
A szerző szerint nem szükséges magyarul tudni, mivel a legtöbb fiatal magyar beszél angolul és németül, mégis azt ajánlja, hogy az osztrák üzletemberek előre tisztázzák, szükség lesz-e tolmácsra. Jó tanácsként hozzáteszi: a magyarok szimpátiája elnyerhető, ha a külföldi megtanul 1-2 magyar kifejezést, mint például a „Jó napot kívánok!” vagy a „Köszönöm szépen!” kifejezéseket.

Az üdvözlés
A magyarok elvárják a pontosságot – hangsúlyozza az osztrák újságíró. Az üdvözlés sorrendje a szerző szerint ugyanaz, mint szomszédunknál: biccentés, üdvözlés, bemutatkozás, kézfogás. A keresztnév és a családi név fordított sorrendjére is felhívják a cikkben az osztrákok figyelmét.

Tárgyalástechnika
A szerző megfogalmazásában a magyarok büszkék, mégis érzékenyek és sebezhetőek. A túlzottan tudatos fellépést arroganciaként, okoskodásként interpretálhatják, ami ellenállást vált ki belőlük. A magyarok elvárják, hogy egyenértékű partnerekként kezeljék őket – írja a Der Standard újságírója.

Amennyiben kormányzati tisztviselőkkel tárgyalnak az osztrákok, érdemes illő tisztelettel és tartózkodóan viselkedni, valamint a hanyag, nyugati típusú viselkedés mellőzése kifejezetten ajánlott – olvasható a cikkben – Udvarias viselkedés és a megfelelő hangnem használata csodákhoz vezethet. Az újságíró a „nem” szó elkerülését is javasolja, melynek használata szerinte udvariatlanságnak számít Magyarországon. Ezért, ha az „igen” nem hangzik el, azt egy „nem”-nek vagy „még el nem döntöttnek” is vehetik az osztrák üzletemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik