Pénzügy

Dolgozni Európában? – Brüsszel

Van, aki szerint Brüsszel unalmas kisváros, mások szerint pezsgő multikulturális élete izgalmasan sokszínű. Sorozatunk Európa nagyvárosait, az ottani élet- és munkakörülményeket mutatja be.

Brüsszelben meg kell tanulni élni – hangoztatják sokan a városról. Amikor valaki először jár ott, nem érti, hogyan lehet valaki szerelmes Brüsszelbe. Ugyanakkor egy kis idő után sokan imádják a belga fővárost, és élvezik az ottani életet. A város sokféle arcot mutat: a központban kedves, középkori házak, míg a távolabb eső európai uniós negyed már modernebb és jóval ridegebb.



Dolgozni Európában? – Brüsszel 1

A brüsszeli főtér


A tősgyökeres belgák szinte alig találkoznak az Európai Unió intézményeiben dolgozókkal, a város ugyanis teljesen különálló kerületekre oszlik. A belváros a szegényebb rétegeké maradt, míg a tehetősebbek kiköltöztek a gyönyörű kertvárosokban. A fiatal EU tisztségviselők általában kevésbé szép városrészekben laknak, míg a tehetősebb és fontosabb pozíciót betöltők már a kertvárosi részben élnek. Az arab negyed külön világ.

Hol jó lakni?

 

Az irodai negyed és a pályaudvarok környéke veszélyes éjszaka, de minden más negyed alkalmas az új otthon kiválasztására az úgynevezett belső gyűrű mentén. Sokan választják az EU-s intézmények közelében levő lakásokat, ezért ezek elég drágák is. Felkapottabb városrészek közé tartozik még Woluve, Montgomery, Parc Cinquantaire Ixelles, Etterbeek, St. Josse, St. Gilles és Uccle. 

Brüsszelben élni



A repülőtérről fél óra alatt juthatnak be a városba busszal vagy vonattal a Brüsszelbe érkezők. Aki taxival szeretne utazni, készüljön fel rá, hogy jóval többet kell fizetnie érte, mint itthon. A kilencszázezer lakosú városban három metró és buszok szállítják az utasokat. Autóval nehéz közlekedni, gyakoriak a dugók.

Az 1,2 euróba kerülő vonaljegyek fél órára szólnak, csak egyszer lehet átszállni. A tíz darabos tömbjegy 9,8 euró, a havi bérlet 35 euróba kerül. Az éjszakai közlekedés nehézkes, körülbelül annyira, mint Budapesten, vagyis a főútvonalakra korlátozódik. Bővebb információ a brüsszeli közlekedési vállalat honlapján található.

Egy hónapra legalább 1200 euró szükséges a megélhetéshez. A csatlakozó országokból jövő új EU alkalmazottak miatt folyamatosan emelkedik a brüsszeli lakások bérleti ára. Jelenleg egy 50 négyzetméteres lakást körülbelül 500 euróért lehet bérelni az uniós tisztségviselők által lakott negyedben.



Dolgozni Európában? – Brüsszel 2

 

Az élelmiszerek nem sokkal drágábbak, mint Magyarországon, sőt az alapélelmiszerek nagyjából ugyanannyiba kerülnek. Érdemes a GB vagy az ALDI üzletekben vásárolni, ezek a legolcsóbbak. A Del Haize boltok drágábbak, de különleges élelmiszerek is kaphatók.

Ha valaki étterembe vágyik, 12 euróért már kap egy ételt és egy italt is. A gyorsétteremláncok közül a francia Quick és az amerikai McDonald’s várja a Brüsszelben élőket. Népszerűek még a gazdagon megpakolt bagettszendvicseket áruló pékségek vagy kioszkok, 2-4 eurót is elkérnek egy szendvicsért. A Budapesten is kedvelt gyrost sem kell sokáig keresnünk Brüsszelben, 3,5 eurót kell fizetnünk érte.


Eurokrataként



Sajátságos multikulturális hangulat uralkodik az EU intézményeiben, a munkatársak 25 országból érkeznek. Az emberek általában udvariasak egymással, a munkahelyi hangulat természetesen attól függ, milyen csapat jön össze. A kiskapuk keresésének sajátságos magyar szokása ott nem divatos.

A fizetésükkel mindenképp meg lehetnek elégedve az eurokraták: a C kategóriába soroltak alapfizetése körülbelül nettó 2000, a B kategóriások nettó 2600, míg az A kategóriások nettó 4000 euró havonta. Ehhez jönnek a kiegészítő pótlékok: beilleszkedési, családi, lakhatási támogatás.

Egyéb kedvezmények is megilletik őket: a tartós fogyasztási cikkek után nem kell áfát fizetniük. Adózási szempontból is jobban járnak: a társadalombiztosításnak a fizetés 8 százalékát kell áldozniuk, valamint egyéb adókra is csak további 8 százalékot vonnak le tőlük.Több százféle sör

Mivel sok a fiatal az uniós alkalmazottak között is, és rengeteg, diákoknak szóló gyakornoki programot is szervez az EU, szórakozási lehetőségekben sem szűkölködik a város. Az EU-tól függetlenül, már évszázadok óta működnek a belga sörözők. Van olyan hely, ahol 150 féle sörből válogathat a vendég. Minden fajtához a saját pohara jár. Igaz ezek a sörök drágábbak, mint itthon, 3-4 euró egy korsó. A Grand Palace környékét mindenképp ajánlott felfedezni, míg az egyes EU intézmények mellett az ott dolgozók törzshelyeire lelhetünk.

Brüsszelben működik Európa egyetlen képregénymúzeuma. A jazz kedvelői sem fognak unatkozni. A szórakozóhelyekre sokszor nincs belépőjegy, ha van, akkor 5-10 eurót kérnek el. Az italok a bárokban az itthoninál drágábbak, egy koktél például 7 euró. A mozijegy 6,50 és 8 euró között mozog. Éjszaka veszélyes egyedül hazamenni, érdemesebb a drága ám biztonságos taxival utazni.

Európai iskola

Az eurokraták gyermekeinek létrehozott három brüsszeli iskolában minden gyereknek jut hely. Hogy ki melyikbe kerül, az a nyelvi szekcióktól függ. Nem mindenhol indul dán vagy például magyar szekció. A tizenkét évfolyamos iskola óriási erőssége a nyelvtanulás és a multikulturalitás. A tanítás mindennap 8-tól 12 és 13-tól 16 óráig tart, kivéve szerdán, akkor csak délelőtt van iskola. A gyerekek felügyelete általában nem gond, mert a legtöbb esetben csak az egyik szülő dolgozik. Az elsős gyerekek általában anyanyelvi szekciójukban kezdik meg a tanulást, de már az első évben választanak egy idegen nyelvet az EU három főnyelve (angol, francia, német) közül. A legtöbben a franciát, hiszen Brüsszelben ez a hétköznapok nyelve. A hetedik osztálytól kezdve még egy idegen nyelvet választanak, már megkötés nélkül. A matematikát és a természettudományokat a saját anyanyelvükön tanulják a gyerekek. Később a humán tárgyakat azon a nyelven oktatják, amit elsőként választottak. A sport-, művészet-, zeneórák általában franciául vagy angolul folynak. A tanárok szigorú kiválasztási folyamaton esnek át, munkájuk során pedig gyakran egyeztetnek a szülőkkel. A saját országuk történelmében és a irodalmában kevésbé ismerik ki magukat a diákok, mint otthon maradott társaik, cserébe viszont legalább három nyelven folyékonyan beszélnek, ismerik az európai történelmet, és alkalmazkodási, valamint integrációs készségük is nagy. A kulturális nyitottság és tolerancia szinte észrevétlenül épül be személyiségükbe. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik