Pénzügy

Nincs dömping

Jövőre az adó- és járulékrendszeren keresztül újabb kedvezményekkel ösztönzi a kormányzat a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását.

Nem túl sok az adórendszerben az olyan kedvezmény, amely kifejezetten a hátrányos helyzetűek – megváltozott munkaképességűek, munkanélküliek, idősebbek – foglalkoztatására bírná rá a munkaadókat. Adószakértők szerint ez nem is nagy baj, mert e téren – az egyébként sem egyszerű adószabályok további bonyolítása helyett – inkább a közvetlen támogatások a kívánatosak.

A társasági adótörvény jelenleg kétféle kedvezményt kínál a hátrányos helyzetűeket foglalkoztatóknak. (Ezek az egyéni

 

Ki a munkanélküli?

A társasági adótörvény szerint munkanélkülinek az minősül, aki legalább 6 hónapig a megyei munkaügyi központ által nyilvántartott állástalan volt, vagy munkanélküli-segélyben, illetve a munkanélküliek jövedelempótló támogatásában részesült. Ide sorolja a jogszabály azokat is, akik ezen lehetőségeket már kimerítették, ám továbbra is együttműködtek a munkaügyi központtal. Kedvező szabály, hogy az előbbi feltételek fennállása szem-pontjából figyelmen kívül kell hagyni azt az időszakot, amíg a magánszemély munkanélküli, terhességi, gyermekágyi vagy gyermekgondozási segélyben részesül, avagy katonai, esetleg polgári szolgálatot teljesít, sőt még az előzetes letartóztatás, szabadságvesztés idejét sem kell figyelembe venni.

 

vállalkozóknak és az őstermelőknek is járnak, esetükben viszont a személyi jövedelemadó törvény részletezi ennek feltételeit.) Az egyik szerint a munkáltató az adózás előtti eredményét csökkentheti a legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességű dolgozóknak kifizetett bérrel (jelenleg havonta legfeljebb az érvényes minimálbér felével, jövőre viszont már a hónap első napján érvényes teljes minimálbér összege lesz a plafon). A kedvezmény érvényesítésének a feltétele az is, hogy a munkaadó által foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma az adóévben ne haladja meg a 20 főt.

A másik kedvezmény szerint a korábban munkanélküli személy után a foglalkoztatásának ideje alatt, de legfeljebb 12 hónapon át befizetett társadalombiztosítási járulék ugyancsak csökkenti a munkaadó adózás előtti eredményét, s természetesen e járulék költségként is elszámolható. Itt feltétel, hogy az illetőnek ne leépítéssel teremtsenek helyet (a kedvezmény nem jár, ha a szóban forgó dolgozó alkalmazása idején, illetve a fél évvel korábbi időszakban rendes felmondással elküldtek valakit ugyanabból a munkakörből), továbbá az ily módon felvett munkanélküli a megelőző hat hónapban nem dolgozhatott az adott cégnél.

NEGYVENÖT FELETT. Az időseb-bek elhelyezkedési nehézségeit látva a jövő évi adó- és járulék-törvények meghozatalakor a pártok és a kormányzat igyekeztek közvetve is ösztönözni a munkaadókat arra, hogy ne csak a fiatalokkal számoljanak. Az MDF képviselői például azt szerették volna elérni, hogy ne kelljen járulékot fizetni a 45 éven felülieknek fizetett munkabér után. A kormány javaslata ennél jóval szerényebb volt, s végül erre adta áldását a képviselők többsége. Ennek lényege, hogy az 50 éven felüli tartós munkanélküliek foglalkoztatása esetén fizetendő havi 3450 forint tételes egészségügyi hozzájárulás visszaigényelhető. Ugyanez vonatkozik a gyes-ben vagy gyet-ben részesülőkre, akik munkaügyi szempontból szintén előnytelen helyzetben vannak.

A foglalkoztatási törvény szerint minden 20 főnél többet foglalkoztatónak 5 százalékban megváltozott munkaképességűeket kell alkalmaznia. Ha ezt nem teszi meg, akkor a hiányzó létszám után 2003-ban fejenként évi 37,3 ezer forint rehabilitációs hozzájárulást kell fizetni, januártól viszont ennek többszörösére, várhatóan 117,6 ezer forintra emelkedik az évente fizetendő penzum. A kormányzat reményei szerint az alaposan megemelkedett járulék arra ösztönzi majd a munkaadókat, hogy nagyobb számban alkalmazzanak megváltozott munkaképességűeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik