Megint túl meleg volt a Duna, vissza kellett fogni a Paksi Atomerőmű termelését

Az atomerőmű szerint a Duna hőmérséklete ismét megközelítette a kritikus 30 fokot.

A Paksi Atomerőmű szerdai közleménye szerint a Duna vízhőmérséklete ismét megközelítette a kritikus 30 fokos határértéket, szerda délelőtt 29,79 Celsius-fokot mértek. Emiatt az erőmű első, második és negyedik blokkját összesen 240 megawattal visszafogták.

Ez az úgynevezett visszaterhelés azt követően vált szükségessé, hogy az augusztus 20-i ünnepnapon a zivatarok hűtő hatása mellett az erőmű termelése növekedett. A közlemény szerint szerdán 15:00 órától az első blokkon 35 MW-tal, a másodikon 110 MW-tal, míg a negyediken 95 MW-tal csökkentették a teljesítményt.

A legfrissebb adatok szerint a Paksi Atomerőmű nettó termelése 1800 MW-ról 1550 MW-ra esett vissza. Augusztus 16. és 18. között ennél is nagyobb volt a probléma, akkor a termelés csak 1500 MW körül alakult.

A múlt hét során több alkalommal is szükség volt a blokkok teljesítményének csökkentésére. Augusztus 15-én a negyedik blokkot 80 MW-tal terhelték le, mivel a Duna vízhőmérséklete átlépte a 29,5 fokos határt. Másnap a Duna további melegedése miatt további 240 MW-os leterhelésre volt szükség az első, második és negyedik blokkon, hogy elkerüljék a 30 fokos korlát átlépését.

Augusztus 18-án csökkent a vízhőmérséklet, így az első két blokk leterhelését megszüntették, de a negyedik blokkon technikai okok miatt továbbra is szükség volt a teljesítmény korlátozására. Augusztus 20-án a vízhőmérséklet kedvező irányba változott, így a második és negyedik blokk visszatért a névleges teljesítményhez, azonban a Duna vízhőmérsékletének újabb emelkedése miatt ismét 240 MW-tal kellett csökkenteni a termelést. (via Portfolio.hu)