Gazdaság

Vecsés még nem Texas, de jókora olajmezőn indult meg ismét a termelés

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Jó szerencsét! – köszöntötték az addigra már tetőtől talpig munkavédelmi felszerelésbe (cipő, nadrág, kabát, kobak, szemüveg) bújtatott újságírókat a Vecsés1-es olajkútnál az ott dolgozók, és a Mol megjelent vezetői csütörtök reggel. Ez az olajkút egyébként a második Vecsésen (mégis az 1-es számot viseli), míg a már 2022 óta termelő, nem messze lévő kút a Vecsés 2-es. Mindkettő lakott területen kívül található, és ma már a régi murvás út helyett a Mol jóvoltából szűk aszfaltozott út vezet errefelé. Hogy rendbe tették az utat, az is az olajvállalattal kötött alku része volt – tudtuk meg Szlahó Csaba polgármestertől elöljáróban, aki hangsúlyozta, ez egyben kerékpárút is a városban szabadidős tevékenységet keresőknek.

A nemrégen megnyitott Vecsés 1-es kút teljesítménye remek, már majdnem megközelíti a két éve termelő Vecsés 2-ét. A Vecsésen kitermelt kőolaj egésze az innen félórára lévő százhalombattai finomítóba kerül – avatott be minket az olajvállalat stratégiai ügyvezető igazgatója, Bacsa György. Jelzi az itt talált mezők nagyságát, hogy ma már a vecsési kutak adják a Mol hazai kőolajtermelésének negyedét. Az újonnan megnyitott Vecsés 1 kút pedig érezhetően, mintegy 10 százalékkal emelte a Mol hazai kőolaj-kitermelését. Bacsa György ezt komoly sikernek tartja.

A szerző felvétele Bacsa György, Schubert Archibald és Szlahó Csaba.

5 évig vannak a csúcson a kőolajkutak

Kérdésünkre, miszerint az országban máshol hogy állnak a fúrásokkal, azt mondta, jelenleg 45 helyen végeznek kútmunkálati tevékenységet (ez nem mind fúrás, egy része termelést fokozó beruházás, kútmélyítés, stb.), és még 23-at terveznek idén. Sekélygázkutatást is végeznek, de azt inkább az Alföldön, pár száz méter mélységben – mintegy két tucat fúrásuk 90 százalékban eredményes volt, ami remek találati arány. Ha nem folytatták volna a kutatást, kétharmadára csökkent volna a cég magyarországi olaj- és gázkitermelése – tette hozzá. 2030-ig több mint 100 milliárd forintnyit terveznek fektetni a kutatásba, fúrásba – ha lesz siker, akkor az összeg 7–10 év alatt térülhet meg céges szinten. Az utóbbi években sikeresek a kutatások, fúrások, de voltak már ennél kudarcosabb időszakok is – tette hozzá.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a kőolajkutak alapból mintegy 10 évig termelnek, ebből 5 évig lehet a csúcson a termelésük, utána csökken. A termelési időszakot azonban sikerrel próbálják különböző technikákkal (széndioxid-, víz- és gázvisszasajtolás) meghosszabbítani, hogy a mélyebben levő olajat is fel tudják hozni – mondta az ügyvezető igazgató kérdésünkre. A termelő kőolajkutaknál 1–2 év alatt térül meg a fúrás előkészítésére invesztált összeg, főleg, ha olyan jelentős a hozam, mint Vecsésen. A 2022 óta termelő Vecsés 2-es kút például már visszahozta az árát.

Évek munkája van benne

A kutatás-termelést vezető Schubert Archibald szerint jó adag szerencse is kellett ahhoz, hogy termelő olajkutakat tudjanak nekünk mutatni – mint kiderült, nagyjából 50 százalék esély van arra, hogy egy alapos előzetes felmérés után ez sikerüljön. Mintegy 100 ember dolgozott azon, hogy végül megkezdhessék a termelést. Ráadásul jelentős mennyiségű olajat találtak – a nemrég megnyitott Vecsés 1-es olajkúton eredetileg 1300 hordónyit termeltek ki naponta, de már fel tudták vinni 1500 hordóra a teljesítményét. Vecsés 2 kúton pedig a kezdeti 1000 hordó után ma már 1500 hordó feletti a napi felhozatal, de akár elérheti az 1700 hordót is. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a százhalombattai finomító kőolajigényét már 17 százalékban magyar kőolajból tudják biztosítani. A hétvégén pedig elindulhat a Vecsés 3-as kút fúrása is, ahol még nem tudják, találnak-e kőolajat, de nagyon bíznak benne, hogy igen.

Azt is megtudtuk Schubert Archibaldtól, hogy a kútfúrást többéves munka előzi meg – a talaj, a kőzetek ultrahangos, szeizmikus feltérképezése, tulajdonképpen egy földalatti térkép megrajzolása, mintegy 3 kilométer mélységben. A kőolajért mintegy 2000 méter mélységbe kell lefúrni, és 60–70 Celsius fokos a feljövő anyag – arra nagyon kell ügyelni, hogy télen se dermedjen meg a kőolaj (ez 20 fok körül történik), ezért melegítik, szigetelt csöveken vezetik a szigetelt tartályokig, amelyekből feltöltik aztán a szintén szigetelt tartályautókat. Csapoltak olajat a helyszínen a kedvünkért, és a polgármester kapott a nemrég megnyitott Vecsés1 kút kőolajából egy előre bekészített csinos flaskányit, ahogy mi sajtósok is.

Meglátogattuk a leendő Vecsés 3-as kutat is, ahol most hétvégén kezdődhet el a fúrás. Már állt az R-69 névre keresztelt, éppen felújított hatalmas kútfúró berendezés, amely a cég legnagyobb teljesítményű gépe, 1000 lóerő teljesítményű. (Két kisebb fúrójuk máshol dolgozik éppen.) A fúrás 40–45 napig fog tartani – ennyi időbe telik, hogy 2 kilométer mélyre hatoljanak a földben – ismertette Schubert Archibald. Ha kész a fúrás, és van olaj, valamint megfelelő a hozam, onnantól még hónapok kellenek, hogy megindulhasson a Vecsés 3-as kúton is a termelés. A Vecsés 1-es kútnál ez úgy alakult, hogy december végén kezdtek fúrni, és május végén kezdődött a kitermelés – tette hozzá kérdésünkre.

Vecsés így profitálhat a kőolajból

Szlahó Csaba polgármester hangsúlyozta, a vállalat partner volt abban, hogy az olajkutakkal kapcsolatos munkálatok a lehető legkevésbé zavarják a lakosságot. A már termelő két kúttól napi 4–5 tartálykocsi viszi Százhalombattára a kőolajat – külterületen. Kérdeztük, mennyi bevételt hozhat iparűzési adóban Vecsésnek a két (majd feltehetőleg három) olajkút – azt mondta: látható összegűt, több tíz millió forintnyit, de pontosabbat még nem tudnak. Vecsésen egyébként mintegy 5,7 milliárd forintnyi iparűzési adó folyik be (ebből vonják le a nagyjából 1,9 milliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulást) – mondta a polgármester. Bacsa Györgytől megtudtuk, hogy Vecsésnek a Mol a kiszolgáló tevékenységeiből is számottevő iparűzésiadó-bevétele keletkezhet, például a földgázszállító, a Mol-trans, a Barátság kőolajvezeték kapcsán. Később elképzelhető, hogy egy logisztikai telephelyet is létesítenek – ha így lesz, ez is pénzt hozhat majd a városnak.

A szerző felvétele

Ajánlott videó

Olvasói sztorik