Kultúra

Bodó Viktor októbertől saját színészképzést indít

Fotó: Marjai János
Fotó: Marjai János

Októbertől 2+1 éves színházi- és filmszínész képzést indít a Jurányi Házban Bodó Viktor színész, rendező. Bodón kívül tanít majd többek között Máté Gábor, Mácsai Pál, Székely Kriszta, Polgár Csaba és Miklauzic Bence is.

A 18-24 éves korosztálynak meghirdetett képzés előzménye Bodó évekkel ezelőtt, még a Színház-és Filmművészeti Egyetemre (SZFE) kidolgozott oktatási programja – írja a Telex. A rendező 2021-ben kapott volna osztályt az SZFE-n, ennek alkalmából néhány munkatársával elkészített egy tanítási szakanyagot, de azt az egyetemi modellváltás miatt már nem tudták megvalósítani.

A tanári kar jelentős része a volt – pontosabban az ostoba, kegyetlen, valamint értelmetlen módon szétvert – Színház- és Filmművészeti Egyetem hagyományait viszi tovább, de egy új metódus kialakításával. Mindezt egyetemi szintű, hároméves és megfizethető tandíjjal rendelkező oktatásban. Ilyen képzés most nincs Magyarországon

– mondta a Telexnek Bodó Viktor.

A fent említetteken kívül színészmesterséget tanít Kocsis Gergely, Pelsőczy Réka és Rába Roland, színházrendezést Bodó mellett Kovács D. Dániel, beszédet és színészmesterséget Fekete Ernő, zenés mesterséget Béres Attila és Keresztes Tamás, filmszínészetet Szamosi Zsófia, mozgást Hegymegi Máté és Téri Gáspár, színházelmélet Földényi F. László és Turai Tamás.

A felvett hallgatókból egy színészosztályt hoznak létre, rendezői képzésen a második évtől lehet részt venni, a harmadik évben pedig a színész hallgatóknak szakmai gyakorlatot garantálnak egy budapesti, vagy vidéki színháznál, esetleg független társulatnál, a rendező hallgatóknak pedig asszisztensi munkát egy külföldi produkcióban.

A képzés költségtérítéses, 450 000 forint egy tanévre, de szociális alapon igényelhető 50 százalékos kedvezmény, valamint teljes költségtérítés-mentesség is.

A szervezeti és infrastrukturális hátteret a Füge Egyesület biztosítja, a végzett hallgatók felnőttképzési tanúsítványt kapnak majd, de dolgoznak azon, hogy a szakmai tudás mellé „minél kézzelfoghatóbb” papírt adhassanak. Vannak Magyarországon diplomát adó színészképzések, Bodó szerint viszont az elhelyezkedés során a papírnak kevés haszna van. „Az új tanári karral olyan képzést tervezünk, amelyben a film- és színházi színészmesterség egymásra épülő, egymást feltételező tudást ad, illetve amelynek fontos része a szakmai gyakorlat különböző alapelv és struktúra szerint működő alkotóközegekben” – mondja a rendező.

Bodó szerint a hazai színházi és filmes szakmát sújtó problémákat egy képzés önmagában nem tudja megoldani, ahhoz alapvető struktúra- és paradigmaváltásra lenne szükség.

Van azonban még néhány olyan színház és alkotóműhely, ahol értelmes és értékes munka zajlik, és ahol szívesen fogadják majd a mi hallgatóinkat, hiszen ezek az intézmények az iskola partnerei, akiket a nulladik pillanatban bevonunk a közös munkába. Alapvetően igyekszünk átadni a hallgatóknak az összes tudásunkat, és felkészíteni őket egy igen nehéz pályára. Hogy ők hogyan fognak élni ezzel a tudással, azt már ők, illetve az élet dönti el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik