Gazdaság

Hiába a választási kampány, Mészáros Lőrinc gyorsan kivett 60 milliárdnyi osztalékot

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Ha valaki azt gondolta volna, hogy a közelgő választások miatt az idén visszafogottabban lapátolják ki a pénzt gyakran állami megrendeléseken hizlalt cégeikből a kormányközeli milliárdosok és a fideszes politikusok, illetve rokonaik, az nagyot tévedett. Mészáros Lőrinc például még soha nem jutott akkora osztalékjövedelemhez, mint idén – figyelmeztet a G7.hu.

Sűrű heteken van túl az ország leggazdagabb embere, Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc. A felcsúti milliárdos tucatnyi céges közgyűlésen vett részt az elmúlt hetekben. Volt olyan nap, amikor az első ilyen reggel nyolckor, az utolsó pedig este hétkor kezdődött, de arra is akadt példa, hogy néhány órán belül közel 60 milliárd forint sorsáról kellett döntenie. Utóbbi még Mészáros esetében sem általános, tavaly azonban különösen jól ment a vállalatainak, amelyekből rekordösszegű osztalékot vett ki – olvasható a portálon.

A milliárdos összesen tíz cégből jutott közvetlen osztalékjövedelemhez. A legkevesebbet hozó vállalatából 11 milliót, a legtöbbet fialó társaságból több mint 38 milliárdot vett ki. Utóbbiról korábban külön cikkben is megemlékeztünk, hiszen a V-Híd Zrt. profitja és osztaléka is teljesen egyedülálló a hazai építőipar történetében. A társaság az első olyan cég a szektorban, amelynek a nyeresége meghaladta az 50 milliárd forintot, és ha már így alakult, Mészáros Lőrinc úgy döntött, az egészet ki is fizeti magának. Az 50 milliárdból azért lett végül csak 38 milliárdos jövedelme, mert a cég 25 százalékát nem közvetlenül, hanem a családi vagyonkezelő cégén, a Talentis Group Zrt.-n keresztül birtokolja, így a maradék szűk 13 milliárd forint ott landolt.

Nem a V-Híd volt azonban az egyetlen olyan építőipari vállalkozás, amely milliárdokat hozott Mészáros Lőrincnek:

a 61 milliárdos osztalék durván 95 százaléka a szektorból származott.

A Mészáros és Mészáros Zrt. kifizetéséből 15 milliárd jutott neki, az R-Kord Kft.-éből pedig bő 4 milliárd. Ennek azért van jelentősége, mert – más kormányközeli vállalkozókhoz hasonlóan – Mészáros Lőrinc építőipari cégei is szinte kizárólag közfinanszírozású projektekből élnek.

A V-Híd saját honlapján a bemutatkozásában teljesen nyíltan ír erről, de az R-Kord, illetve a Mészáros és Mészáros is olyan szegmensekben dolgozik, ahol szinte csak állami vagy önkormányzati megrendelők vannak. Az érintett cégek pedig ezekből az állami megbízásokból a piaci átlagnál jóval nagyobb összegeket tesznek zsebre: profitrátájuk nem ritkán a három-négyszerese a piaci átlagnak.

A 61 milliárdos osztalékban ráadásul csak azokat a kifizetéseket számoltuk bele, amelyek közvetlenül Mészáros Lőrincnek jártak, az ismerten hozzá köthető magántőkealapokba áramló milliárdokat nem.

Pedig például az autópálya-koncesszión az utóbbiak sem kerestek rosszul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik