Gazdaság

Csornai napelemgyár: az önkormányzat a fantomgyár bezárásától tart

Krizsán Csaba / MTI
Dolgozók az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárában az avatás napján, 2020. december 10-én.
Krizsán Csaba / MTI
Dolgozók az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárában az avatás napján, 2020. december 10-én.

Rossz híreket kapott a csornai önkormányzat a fantom-napelemgyárként elhíresült EcoSolifer Heterojunction Kft.-ről:

nemcsak fizetési nehézségekkel küzd az EcoSolifer, hanem „a gyár bezárja kapuit és csoportos létszámleépítésre kell számítani” – írja a csornai önkormányzat az Facebook-oldalán nem hivatalos források alapján.

Eddig arról jöttek hírek elkeseredett dolgozóktól, hogy csúszik a bérfizetés, és a nyugat-dunántúli kisvárosban található üzemben az embereket állásidőre küldték. A 40 millió euró állami hitellel, valamint több milliárd forintnyi egyedi kormánydöntéssel odaítélt, illetve uniós támogatással elkészült Ecosolifer-gyárról azt írtuk nemrég, hogy a rengeteg közpénz ellenére erősen bukdácsol a projekt. 2020 és 2022 között összesen 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze a gyár, 2022 végére a kötelezettségei meghaladták a 18,7 milliárd forintot, vagyona pedig elolvadt. A negatívba csúszott, mínusz 4,8 milliárd forintos saját tőke miatt a cégbíróság akár törölhette volna már  az EcoSolifert a cégjegyzékből. Kérdéses, hogy ilyen körülmények között reális-e az óriáshitel törlesztése.

A dolgozók egyébként immár másodszor jártak úgy a svájci gyökerű napelemgyárral, hogy késik a bérük kifizetése, korábban egyszer már hónapokra fizetés nélkül maradtak.

Kerestük dr. Bónáné dr. Németh Katalint, a város polgármesterét, de titkárságán azzal hárították el a 24.hu érdeklődését, hogy sajnos csak annyit tudnak, amit a közleményben leírtak, nem tudnak többet hozzáfűzni az ott leírtakhoz.

Az önkormányzati közlemény szerint az EcoSolifer irányába kezdetben az egész város bizalommal fordult, hiszen piaci szereplőként fejlesztést, munkahelyeket hozott Csornára. Az utóbbi időben azonban megszakadt a kapcsolat, a napelemgyár vezetősége nem reagál az önkormányzat többszöri megkeresésére sem. Mivel önkormányzatunknak nincs hatásköre, illetékessége a cég felett, ezért információnk nem hivatalosak, azonban „mi, csornaiak joggal várjuk el az egyenes tájékoztatást” – írják.

Arra az esetre, ha a gyárbezárás valóban megtörténik, segítséget nyújt az önkormányzat, a közlemény szerint a városában 1 százalék alatt van a munkanélküliség, vannak álláslehetőségek.

Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a munkaügyi hivatallal, továbbá összehívja a város legnagyobb munkaadóit annak érdekében, hogy az érintett csornai munkavállalók jövője mihamarabb rendeződjön, munkát találjanak.

Továbbá az önkormányzat minden segítséget felajánl annak érdekében, hogy a gyár jó kezekbe kerüljön, és olyan befektető érkezzen a városba, aki munkát, kiszámíthatóságot nyújt a dolgozóinak, és hozzájárul város fejlődéséhez – rögzíti a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik